Hlavní obsah

Češi propadli sdílené ekonomice. Šetří s ní i investují

Více než 1 milión lidí v České republice si užívá sdílené ekonomiky. Přináší totiž úplně nové možnosti. Co je to P2P a proč je skvělé, že se valí světem jako lavina?

Zonky.cz

Článek

Sdílená ekonomika neboli peer-to-peer (P2P) funguje na principu “rovný s rovným”. Dává to smysl. Na rozdíl od klasického modelu poskytovatel - konzument, s P2P získávají všichni zúčastnění lepší podmínky. Tím, že obcházejí banky, realitky, cestovky, hoteliéry a další zprostředkovatele služeb a místo toho se dohodnou s reálnými lidmi, ušetří.

Podobně jednoduše jako Uber zamával s byznysem okolo taxikaření nebo jako Airbnb nabídl super ubytování po celém světě mimo klasickou síť hotelů, u nás Zonky mění staré zvyky půjčování peněz.

Sdílení proniklo i do světa financí. Peníze si lidé půjčovali odjakživa, ale v rámci sdílené ekonomiky vznikají platformy, které půjčku domluví, dohlédnou na formality a hlídají splácení. A přesně tohle nabízí i v Česku Zonky (www.zonky.cz). Platforma, která se obejde bez složitého a drahého aparátu, je online a staví na důvěře mezi lidmi. Prostě lidé lidem. No a tím komplikuje pohodlný život bankám, které nejsou připraveny na to, že je lidé díky internetu raz dva obejdou a bleskově se líp a výhodněji domluví rovnou mezi sebou.

Lidé jsou lepší než banky

Za jedenáct měsíců, co Zonky v České republice funguje, si přes něj lidé navzájem půjčili už více než 150 miliónů korun. Kromě jiného se také složili na vytvoření aplikace na půjčování aut mezi lidmi Rentby. Platforma sdružuje tisíce investorů a zákazníků, kteří online a bez složitého bankovního aparátu investují nebo získávají peníze. Koncept služby je převzatý z USA, kde rychle ovládl slušnou část trhu a umožnil lidem aspoň trochu oplatit velkým bankám podvody s hypotékami, které vyústily v celosvětovou krizi. Mrkněte na film Sázka na nejistotu a bude vám jasné, proč radši věřit sousedům než bance. I kdyby měla 200letou tradici.

Moderní online služby sdílené ekonomiky jsou rychlé, transparentní a pohodlně se používají. Proto mají takový úspěch a bleskově válcují zatuhlé standardy a mění dosavadní návyky lidí. Navíc mezi lidi vrací důvěru, což je dlouhodobě asi ještě důležitější, než že snižují ceny a zvyšují kvalitu.

Mrkněte na Zonky (www.zonky.cz) a vyberte si, jestli vás zajímá investice nebo potřebujete založit. Můžete také napsat šéfce služby na lucie.tvaruzkova@zonky.cz nebo zavolat kterýkoli pracovní den od 8.00 do 20.00 a o víkendu od 9.00 do 18.00 na tel. 800 449 999. Co byste chodili do banky, ubytování přece taky zařídíte přes Airbnb, ne?

Výběr článků

Načítám