Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Víno místo vody, čaulidi to spolknou

Novinky, Alexandr Mitrofanov

O politice se dá psát různě. Třeba suché rozbory, kdo s kým chce do koalice a co toho kterého aktéra k tomu vede. To bývají takové emočně vykostěné šachy.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nebo se můžeme bavit o politické kultuře. Analyzujeme projevy jednotlivých hráčů na scéně a snažíme se pochopit, proč volí právě ty postupy, které vůči svým voličům i odpůrcům uplatňují. Jinými slovy jestli jsou takoví od narození, nebo si na nedomrlé jen hrají, protože v tom spatřují cestu k vyššímu volebnímu zisku. Občas za publicistu zaskočí sám politik. V těchto případech nezbývá než mu poděkovat za upřímnost.

A pak přicházejí situace, kdy jdou naučené analytické vzorce stranou. Neběží totiž o rozbor politiky, ale o zjevy, které známe ze života a které se nám v životě hnusí. V politické sféře se jen ukážou v takové šíři a úplnosti, že nezbývá než na ně zareagovat lidsky, bez nařízených profesních servítků.

Graficky to vyjádřil pro mě neznámý autor takto:

„Zůstaňte doma v Česku, protože je tu bezpečno. Jezte v Česku, ubytujte se v Česku, kupujte česká jídla, kupujte české zboží. Je velice důležité, abychom podpořili náš cestovní ruch,“ apeloval na všechny v Česku ve svém pravidelném PR souhrnu Čau lidi premiér Andrej Babiš už v květnu. Několikrát to ještě zopakoval.

Manželka Monika pak odjela podporovat domácí cestovní ruch do Chorvatska. České publikum však mohlo podpořit její instagramový účet. Pozorování a lajkování dolních končetin a pedikúry paní premiérové je pro tento účel jako dělané. Ale nakonec byla v této rodinně politické pozici i Marta Gottwaldová, tak jaképak copak.

Jenže ještě nebyl všem dnům konec. Základem každého bohatství je jak známo šetrnost. Nějaký floutek, kterému na ničem nezáleží, by třeba zaplatil stornopoplatek za zájezd, který si předplatil před drahnou dobou, ale pak ho musel zrušit. Floutkové, ti ať to klidně dělají. Miliardář Andrej Babiš si to dovolit nemůže. Tak v rámci své politické kultury ukázal kritikům fakáče, jel na Krétu a tam se radostně cachtal v moři.

Alexandr Mitrofanov

Komentátor. Zabývá se vnitropolitickým děním a tématy spojenými s vývojem v Rusku. Získal Cenu křepelek (1994), Cenu Ferdinanda Peroutky (2000), Cenu Karla Havlíčka Borovského (2015) a Cenu Jiřího Ješe za komentář (2016). Vydal knihy Za fasádou Lidového domu (1998) a Politika pod pokličkou (2002, s Markétou Maláčovou), podílel se na sborníku Bludné cesty sociální demokracie (2005). Je aktivní jako mikrobloger @AlexandrMitrofa.

Už jsem se setkal se dvěma druhy premiérových omlouvačů. První říkají, že Babiš byl na dovolené i v Česku. Druzí, že nával v domácích turistických střediscích je vždycky. Mně by byl občan Babiš ukradený i s celou rodinou. Ať se chová, jak chce křivě, mne by se to netýkalo. Jenže premiér, který káže vodu, ale pije víno, je na odplivnutí. Anebo může být také vzorem drzého čela. Třeba pro čaulidi.

Reklama

Výběr článků

Načítám