Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Stačí necelá hodinka a uděláte závěr

Alexandr Mitrofanov, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí zahájila koalice Spolu závěrečnou část volební kampaně. S hlavním projevem vystoupil kandidát koalice na premiéra, předseda ODS Petr Fiala. Více než běžným českým mítinkům politických stran odpovídala kulisa povzbuzovacímu prostředí volební kampaně v USA. Pozornost si ale zaslouží obsah Fialova projevu, který byl v souladu s biblickým „Ať je tedy vaše slovo ‚Ano‘ ano a ‚Ne‘ ne. Co je nad to, je od zlého“.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Hlavní poselství vložil do této pasáže: „Buďto v nadcházejících volbách zvítězí populisté a extremisté a spolu s nimi i nezodpovědnost, rozhazování a utahování šroubů. Nebo lidé dají přednost demokratickým silám a změně a Česká republika zůstane svobodnou, demokratickou a prosperující zemí. Ne, vůbec nepřeháním. Tyto volby nejsou o ničem menším. Teď jde opravdu o všechno.“

Dál toto a přidružená nebezpečí rozvedl a nastínil, jakým směrem by Česko vedla koalice Spolu, kdyby po říjnových volbách působila ve vládě. Projev Petra Fialy je k dispozici, každý si ho může poslechnout a podívat se, jak byl pronesen. A každý, podle míry svých životních zkušeností, přehledu o současnosti a schopnosti posoudit vývoj doma a ve světě, ho může samostatně vyhodnotit.

Pro objektivitu je ale třeba jako nezbytný doplněk předložit vzorek matérie, k boji s níž Fiala a Spolu vyzývají. Současná doba je na tohle skvěle vybavena. Autentické výroky Andreje Babiše nemůže ani Andrej Babiš zpochybnit. Snad jedině kdyby chtěl tvrdit, že to není on, protože ho vyměnili v porodnici, což byla kampaň.

Tady je Babiš, který řve na redaktorku na tiskové konferenci. A tady je Babiš ve svém Čau lidi, jak se snaží napodobit svůj velký rétorický vzor, nebožtíka Miloše Jakeše. Musí se nechat, že Jakeše předčil. Vždyť udělal z Markéty Pekarové Adamové dvě osoby, Pekarovou a Adamovou. To je víc než poručit větru dešti.

Stačí necelá hodinka, během které si lze poslechnout dva lidi, kteří proti sobě vystupují před sněmovními volbami, podívat se na jejich tváře, vyhodnotit kulturní a lidskou úroveň a udělat pro sebe závěr, kdo z nich – podle měřítek, které ten který voličský hodnotitel vyznává – je více hoden řídit zemi.

Když jsem na začátku zmínil Bibli, dodám, že jsem si vědom početnosti těch, o nichž je psáno: „Sluchem uslyšíte, ale nepochopíte, zrakem uvidíte, ale neprohlédnete. Neboť srdce tohoto lidu ztvrdlo; ušima ztěžka slyšeli a oči pevně zavřeli, jen aby očima neuviděli, ušima neuslyšeli, srdcem nepochopili a neobrátili se, abych je nemohl uzdravit.“

Ale zde nejde o ty, kteří životem harcují jako lichokopytníci hledající chutnější seno.

Reklama

Výběr článků

Načítám