Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Společnost na pokraji nervového zhroucení

Vrátili jsme se z venčení. Strašné! Všude důchodci, kteří se hlady nemohou zvednout a jen natahují ruce k buržoustům, kteří na ně kašlou, protože jim pětikolka po nocích tajně rozdává peníze.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Na trávě se válí mumie nešťastníků, kteří v zimě zmrzli, protože neměli ruský plyn. Hladoví psi kolem nich krouží, ale mumie je holt mumie a před umrznutím navíc kvůli Fialově vládě hladověla, takže nemají ani co sežrat.

Sodoma a Gomora, řeknu vám. Ještě že máme miliardáře a milionáře, kteří jezdí v drahých bourácích a na náměstích burcují nás, chudé lidi, k povstání proti vládě!

I méně inteligentní pochopí, že předchozí odstavce nebyly mým osobním vyznáním, nýbrž satirou zrovna na ně. Čert ale vem úplné zabedněnce. Ano, je krize. Ceny jsou vysoké. Situace ve světě je neklidná. Jenže cílem krysařů je přivést co největší část společnosti na pokraj nervového zhroucení, kdy bude možné vyděšeným jedincům nakukat cokoli a oni uvěří, protože se pořád všeho bojí.

Všimněte si, jak lehce vzniká veřejná panika kolem čehokoliv. Naposledy byl šrumec kolem vládou neschváleného materiálu o daních, který neplatí a platit v uniklé podobě nejspíše nebude. Ale vypadalo to, že se blíží konec světa. Říká se, že nejhorší smrt je z leknutí. Zároveň je to pro toho, kdo chce onu smrt způsobit, nejlevnější způsob, jak dosáhnout cíle.

Svět se rozštěpil. Nejen v Česku, ale všude probíhá válka mezi dvěma nekompatibilními větvemi lidstva, které zastupují politici stojící na té či oné straně. Procesy, které lze do tohoto rámce zařadit, probíhají v USA, Francii, Německu, Itálii, Polsku, Bulharsku, na Slovensku, a tento seznam lze rozšířit. Není náhodou, že tato válka propukla i ve fyzické podobě, kdy příznivce starých časů vede Putinovo Rusko, jehož spojenci se snaží zvrátit vývoj v Evropě i v USA.

I u nás se rozhoduje, zda tady bude návrat k normalizaci pod ruskou kuratelou, tentokrát v drsnější podobě, nebo se uchrání život vzniklý po listopadu 1989. Jenže pro to, aby se zachoval, je nutné, aby lidé věděli, že jsme ve válce, byť je u nás v jiné podobě než na Ukrajině, a že místo strachu je pragmatičtější počítat s krizí a být na ni připraven.

Nikdy jsem neměl blízko k mentalitě vojáků. V poslední době ale zjišťuji, že nejrozumněji se chová bývalý generál, nyní prezident Petr Pavel. Za pozornost rozhodně stojí i postoje náčelníka generálního štábu Karla Řehky. Žádné strašení, ale též žádné růžové brýle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám