Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Sbohem a šáteček a ani to nebylo překrásné

V sobotu se na pražské Letné sešlo několik tisíc lidí, aby vyjádřili podporu statečným ukrajinským vojákům a civilistům. Šestapadesát procent dotázaných podporuje v Česku podle průzkumu agentury Median pro Český rozhlas západní dodávky zbraní pro Ukrajinu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Ba co víc – a to se omlouvám za prudkou změnu úrovně bádání – stále více čtenářek a čtenářů pod mýma Očima doslova ubíjí argumenty a častuje jmény, jež si dotyční zaslouží, skupinu kremelských užitečných idiotů, trollů a jenom hlupáků, kteří chodí do debat pod těmito texty jako na šichtu za ruble. Jinak řečeno kal, který se s prokremelskými a protiukrajinskými výkřiky dere do těchto výměn názorů, je lidmi, kteří mají rozum a cit, oprávněně posílán ke dnu, protože tam patří.

Trefně se o tomto sedimentu vyjádřil čtenář pod minulýma Očima: „Miroslav Smrž: Naši dnešní mírotvorci (proruští švábi) jsou ta samá pakáž, která v 39. roce hajlovala na ulici a pak donášela na své spoluobčany gestapu. Je smutné, kolik se v každé době najde v našem národě zbabělců, udavačů, přisluhovačů a fízlů schopných pracovat proti našim zájmům. Tolik hrbatých duší a křivých páteří.“

Stala se také jiná věc. Kolegu Radka Bartoníčka z Aktuálně.cz známe nejen my novináři, ale spousta čtenářů a diváků jako neúnavného tazatele na tiskovkách a donedávna rovněž nezlomného propagátora myšlenky, že všichni lidé jsou dobří a se všemi je třeba mluvit. Donedávna. Už to neplatí.

V neděli na Twitteru napsal: „Už dlouho mi nebylo tak zle jako za poslední hodiny, kdy čtu názory mnoha lidí – většinou anonymů – na včerejší akci na podporu Ukrajinců. Něco tak odporného jsem dlouho nečetl. Pokud někdo takové lidi podporuje, pokud vyvolává tuto nenávist, nezaslouží si nic jiného než opovržení.“ A když jsme si pak povídali, dodal: „S určitou částí společnosti se bohužel skutečně nedá absolutně komunikovat. Děsím se toho, co by se stalo, kdyby tito lidé měli v naší zemi jednou vládnout.“

Dovolím si z těchto, ale také jiných informací a z celkového chování lidí ve veřejném prostoru vyvodit následující závěr: Konečně došlo k prolomení tradičního vnímání společnosti v duchu rčení Co jsme si, to jsme si nebo Všichni jsme Češi. Události poslední doby a zvláště pak válka, kterou vede Rusko proti Ukrajině a také proti nám, ukázaly mnoha lidem, že etnické češství není pro řadu spoluobčanů překážkou na cestě proměny v kremelské kondomy.

Právě teď vzkazují opravdoví čeští vlastenci této sortě: Sbohem a šáteček. A ani to s vámi nebylo překrásné.

Reklama

Výběr článků

Načítám