Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Šachy vhodných kandidátů

Stálé čtenářky a stálí čtenáři mých Očí, kterým touto cestou moc děkuji za zájem (i těm, kteří nad mými texty šílí vzteky, ale nemůžou si pomoct a furt čtou a čtou a čtou), vědí, že dlouhodobě nevidím vhodnější kandidáty na úřad prezidenta České republiky nežli Petr Pavel a Pavel Fischer.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pro čtenářky a čtenáře, kteří moje texty pravidelně nesledují, si dovolím ocitovat zdůvodnění z jedněch starších Očí: „Pro dobu těhotnou válečnými konflikty by se hodil jak Pavel, tak Fischer. Ohledně střetu civilizací jsou oba jednoznačně na straně euroatlantického okruhu. Rozdíl tu ale je, a to dost podstatný. Pavel se snaží smiřovat všechny v Česku. I ty, kteří dnes hrozili šibenicemi před Poslaneckou sněmovnou? Fischer se rázně vyhraňuje proti projevům vlastním jiným civilizacím.“

Pavel Fischer se definitivně přihlásil k záměru kandidovat na Hrad teprve před pár dny. Zatím nejobsáhlejší rozhovor na toto téma poskytl Marii Bastlové v pořadu Ptám se já. Můžeme tedy napřímo porovnat dva kandidáty, z nichž je jeden Pavel příjmením a druhý jménem. Tato nevážně myšlená shoda však má i určitý smysl. Jsou si v něčem podobní, ale každý je nakonec jiný.

Na voliče, kteří rozhodně nechtějí na další roky v prezidentském úřadu buď rovnou návštěvníka z říše prskavých mimoňů, anebo usměvavou nekompetentnost, dopadne zanedlouho nutnost volby. Dnes není možné předpovědět, jaká nakonec bude, kdo a kolik získá, kdo nakonec postoupí a kdo propadne, kdo bude v závěru příběhu vítěz a kdo poražený. Co potom možné je? Možný je srovnávací popis obou aktérů.

Jsou jistěže oba nezpochybnitelnými stoupenci západní civilizační cesty České republiky. U obou je rovněž k dispozici nevšední politický či politicko-vojenský životopis. Pavel Fischer už sice vyčetl Petru Pavlovi, že na rozdíl od něj nemá generál tak bohaté zkušenosti s politikou a diplomacií. To byla ale střela levačkou od jinak pravonohého hráče. Pavel se pohyboval tak vysoko ve sférách mezinárodní politiky, že tento balon mířící vedle může jen v klidu vyprovodit očima.

Zbytek shod v postojích obou kandidátů mohou laskavé čtenářky a laskaví čtenáři snadno najít samy/i. Zastavím se u rozdílů. Pavel shání podpisy mezi voliči. Fischer se omezí na senátory. Pavlovi se vyčítá členství v KSČ. Fischerovi se vyčítá dávný výrok, že by jako hlava státu nejmenoval homosexuála ústavním soudcem. Oba ohledně těchto epizod vyjádřili lítost a omluvu, Fischer opakovaně. Proti adopci dětí homosexuály však stále je.

Nakonec možná rozhodne tyto šachy vhodných kandidátů opravdu to, čí vyhraněnost bude potenciálním voličům vadit více.

Reklama

Výběr článků

Načítám