Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Rakušan v týlu nepřítele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Osazenstvu karvinské hospody patří díky. Kdo ještě neměl v životě to „štěstí“, že se s touto částí společnosti setkal naživo, měl ji možnost poznat v přímém přenosu. Třeba to někoho vyléčilo ze sluníčkářského „Vždyť to stačí jen pořádně vysvětlit“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

O čem to mluvím? O tom, že Vít Rakušan v pondělí pozdě odpoledne přišel do karvinské hospody, aby se nechal vystavit projevům typickým pro její klasické návštěvníky. Kdo to neviděl, vřele doporučuji záznam.

Ne že by to byly moresy, které se vyskytují pouze v Karviné. Stačí se podívat na výměnu názorů čtenářů a čtenářek pod každýma Očima a přehlídka méně duševně nadaných, jasných hlupáků, ale také trollů, úlomků komunismu a nasejřených nácků z celé republiky je vždy k dispozici. Holt jsou to produkty přírody plus vývoje země v uplynulých nejméně osmdesáti letech. Jsou tady a budou tady. Naštěstí je v debatě pod Očima vždy usadí příčetní lidé. V Karviné tomu tak nebylo.

Dobře to vyjádřil uživatel sociální sítě.

Souhlasím s pisatelem. Je to diagnóza, kterou nelze vyléčit. Proč tam ale Rakušan potom lezl? Je to k něčemu dobré?

Je. A to ze dvou důvodů.

Za prvé nemá každý příčetný obyvatel Česka osobní zkušenost s tímto sektorem společnosti v jeho ryzí, nezastřené podobě. Teď ji měl v přímém přenosu (nebo ze záznamu). A podle mnoha reakcí se kdekdo příčetný vyděsil, jak vypadá podhoubí demagogů a autoritářů, kteří mají v plánu po příštích sněmovních volbách řídit zemi.

Rakušanovi hejtři byli tak poctiví, že nikoho nenechali na pochybách, že kdyby sem přišel Putin, nechal zavraždit Češky a Čechy a jejich děti, které tato hospoda pokládá za své nepřátele, a štamgastům naopak hodil nějakou ohlodanou kost, na které bude přece jen trochu masíčka, budou se mu klanět, div jim hlava neupadne.

Proto by měli demokraté přimhouřit oko nad svými bolístkami vůči současné vládní koalici a jít volit některou z demokratických stran, aby tady nevládla karvinská hospoda.

Za druhé dal Rakušan podnět k úvaze, že dosavadní bezlídrovství demokratů v této zemi nemusí být konečným stavem. Šel do jámy lvové, prokázal neuvěřitelnou chladnokrevnost tváří v tvář tupému hulvátství a nakonec dokázal i v této mase najít pár lidí, kteří si s ním potom dali štamprli. Nic ve zlém, ale žádného z šéfů současných koaličních stran si v této situaci nelze představit se stejným výsledkem. A předsedkyni TOP 09 by tato sešlost stěží brala vážně. Vždyť je to roba.

Neříkejte nám tady „v Karviný“. Ministr Rakušan dostal na debatě v místní pivnici vynadáno

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám