Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Přání dobrým lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toto jsou poslední Oči před svátky klidu a míru a před koncem roku. Jak by si člověk přál, aby měl alespoň dílek radosti, kterou vánoční atmosféra a dárky přinášejí dětem! V mém věku to už ale bez starostí nepůjde.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Jsem si jist, že starost o to, jak se bude svět vyvíjet v novém roce, nemám zdaleka sám. Žádný odpovědný člověk ani u vánočního stromečku nedokáže zcela zapomenout na dění za okny útulného domova. Přesto bych všem dobrým lidem přál, aby načerpali právě v době Vánoc kladnou energii, která vychází z vlídnosti, péče a lásky. Ať jsou svátky šťastné a veselé!

Možná jste si všimli, že mé přání platí jen pro dobré lidi. Je to definice, kterou jsem tam dal schválně. V mládí mi výraz „dobří lidé“ připadal, jak se mnohem později řeklo, falešný a prázdný. A teď jsem přesvědčen, že dobří lidé skutečně existují. Budu však mít nejspíše potíže při vysvětlování, jak je poznám. Vždyť tady musí být nějaké měřítko, není-liž pravda?

Jenže je to opravdu zamotané. Je tím kritériem věk? Ne, znám hloupé staříky a chytrou mládež, a obráceně. Vzdělání? To už vůbec ne, zlých vysokoškoláků, ba profesorů a na druhé straně dobrých lidí se skromnějším vzděláním jsou spousty. Profese? Nikoliv, duševně si porozumí dobří lidé z nejrůznějších odborů.

Vezmu to podle lidí, se kterými je mi dobře ať už tváří v tvář, nebo, není-li možnost, virtuálně. Každý/á z nich něco umí lépe než ostatní. Na druhu činnosti nezáleží. Když jsem o tom přemýšlel, došel jsem k závěru, že pocit vyžádanosti, který vůči zbytku světa mají díky svým schopnostem, z nich dělá lidi sebevědomé bez nadřazenosti, sebejisté, leč s respektem vůči mistrům jiných oborů, nezlomné, ale s pochopením pro křehčí duše.

A ještě něco mají společné. Je to opovržení patologickou sedlinou společnosti, je jedno zda české, nebo jakékoli další, která aspiruje na zadělání celého světa svými výměšky.

Moje práce poskytuje vzácnou možnost navazovat kontakt přinejmenším se stovkami lidí ať už osobně během besed po republice, nebo alespoň prostřednictvím sociálních sítí. Proto vím, jak mnoho je v Česku dobrých lidí. A také, samozřejmě, jak je hustá patologická sedlina.

Dobří lidé po vánočních svátcích a silvestru budou muset svést boj s patologickou sedlinou už v lednu, kdy se bude volit hlava státu. Celý rok 2023 ale bude rokem boje, aby tato sedlina živená z Ruska nepodělala náš svět. Si vis pacem, para bellum. Kdo chce mír, chystá se na válku.

Reklama

Výběr článků

Načítám