Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Pěnice s pěstmi a jak proti nim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starší generace si pamatuje sérii vtipů s tématem Rádio Jerevan. Tady je jeden: „Je pravda, že Ivan Ivanovič vyhrál v loterii automobil?“ „Ano, to je pravda. Nebyl to však Ivan Ivanovič, ale Sergej Sergejevič. A nevyhrál automobil, ale ukradli mu kolo.“

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

To se mi vybavilo při čtení zprávy, že na setkání předsedkyně KSČM Kateřiny Konečné s příznivci mělo dojít ke rvačce. Když se ale čtenář probírá vyjádřeními z místa, má pocit, že je v Rádiu Jerevan. Že se to prý vlastně komunistů ani netýkalo.

Jednu věc však svědkové nevyvrátili: organizátoři politického mítinku probíhajícímu násilí jen přihlíželi a ignorovali ho.

Takže jsou v tom komunisté nevinně, Sergeji Sergejeviči. Ostatně jaký důvod k obavám by měl občan, který s KSČM nesouhlasí a nemá ji rád? Vždyť je to jiná organizace než zločinná a zavrženíhodná KSČ.

Všude to čeští a moravští komunisté říkají. Jsou jiní, lepší. A Kateřina Konečná je jako starojičínská pěnice, moderní Tornádo Lou.

Přesto jistota je jistota, a když se k vám blíží zbrunátnělý komunista, je třeba mít se na pozoru.

Nejde přitom jen o členy a příznivce KSČM. Fyzické napadení odpůrce patří také do arzenálu gardistů jiného vůdce, než byl Lenin, Stalin a Gottwald, vůdce, který sice pindíka nikdy neukáže, ale má výhodu před citovanými, že není pod drnem, nýbrž skotačí. Jinými slovy, mějte se na pozoru i před jinou odrůdou Ivanů Ivanovičů, kteří milují taťku Andreje.

Tím ovšem výčet nebezpečných bytostí, na které je třeba dávat bacha, nekončí. Společnost máme pestrou, mentálně svraštělých je v ní dost. Platí ale, že metody, jak chtějí debatovat s těmi, kteří je nežerou, jsou staletími vyzkoušené a jsou pořád stejné: je to násilí.

Začal jsem tuto úvahu odkazem na Rádio Jerevan, které do českého prostředí přišlo kdysi ze sovětských vtipů. Je zajímavé, že ze stejné země pochází ideologické zdůvodnění násilí vůči odpůrcům.

Dnes v Rusku okřídlené rčení Dobro musí mít pěsti pochází z básně stále žijícího autora Stanislava Kuňajeva (90), pozoruhodné vykopávky z řad nejdříve stalinistů a pak ruských nacionalistů.

Jak se ale brunátným spoluobčanům postavit? Proti jejich pěstím pěstmi. Ale proti jejich slovním projevům stačí použít orgán, který vám funguje, a dezolát ho má v poruše. Příklady lze najít pod jakýmakoli Očima.

Hlupáky, tupce, vytočené bojovníky za vlastní neexistující důležitost, překyselené milovníky starých časů tam lehce zdolávají čtenářky a čtenáři, kteří ukazují, že si zaslouží status myslícího člověka. Dávají kalu najevo, že je kal. A to se kalu strašně nelíbí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám