Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Květen 1945, květen 2024. Stejné chyby, stejné známky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby měl SSSR v roce 1945 po vyhnání nacistů s Československem korektní vztahy jako jeden suverénní stát s druhým suverénním státem, byla by vzpomínka na ty vojáky, kteří na československém území při vyhánění nacistů přišli o život, ničím nezkalená. Vše ale bylo jinak.

Foto: David Neff, Novinky

Alexandr Mitrofanov

Článek

Nešlo jen o diktát SSSR, v jehož důsledku v únoru 1948 vznikl režim, který trval čtyřicet let a jehož následky platí dodnes.

Ve volbách 1946 v české části republiky zvítězili komunisté a v únoru 1948 předvedli demokratičtí ústavní činitelé politickou neschopnost. Stále však stál v pozadí stalinský Sovětský svaz, vlast českých komunistů.

Při vzpomínce na sovětské vojáky, kteří na území dnešní České republiky zahynuli, když vyháněli nacisty, se hodí nadhled. Negativní jevy spojené s tímto bojem jedněch totalitářů proti druhým na českém území jsou důkladně popsány.

Méně se možná ví, jaký šok zažili z úrovně života lidí na tomto území, v porovnání se „zemí dělníků a rolníků“, někteří vzdělaní sovětští důstojníci.

Proto zahájil Stalin v roce 1947 kampaň proti tzv. poklonkování před Západem. Konec války se nesměl připomínat. Žádné přehlídky, žádné pracovní volno. Zmínění důstojníci zmlkli.

A v květnu 1945 v Praze a dalších městech šel Smerš po československých občanech ruského, ukrajinského a běloruského původu, protože je měl za zrádce komunismu. Československé úřady únosu svých občanů nebránily, naopak Stalinovi darovaly Podkarpatskou Rus.

V sovětské zemi pak pokračoval vývoj s některými výkyvy do nenormality, což byl výskyt Chruščova a zejména Gorbačova, ale nakonec se lid vedený zvoleným vůdcem už v samostatném Rusku vrátil do staletími ustáleného módu, despocie.

Jaké jsou rozdíly mezi rolí Ruska (SSSR) v Česku v květnu 1945 a v květnu 2024? Dnes chybí vyhnání nacistických vrahů z českého území. Naopak přibyli ruští vrazi českých občanů ve Vrběticích. Chybí počáteční spravedlivé válčení na obranu své napadené země. Naopak přibyla nevyprovokovaná agrese vůči sousednímu státu.

Chybí lidské odhodlání odehnat co nejdál od svých rodin barbary v uniformě. Přibyli vlastní barbaři v uniformě, pro které je zabíjení orgastickým vysvobozením ze života, který jim beztak někdo podělal, takže o něj vůbec nestojí. Jen chtějí s sebou do pekla stáhnout co nejvíce těch, kterým se vedlo líp a které proto nenávidí.

Viděno v historické retrospektivě, v květnu 1945 jedna odrůda nelidskosti zvítězila nad druhou odrůdou. V květnu 2024 se nacismus ovšem vrátil v Rusku a Hitler v Putinovi. Je to horší verze, má atomovky.

Ale to všechno bylo přítomno už v květnu 1945. SSSR tehdy, Rusko dnes rovná se stejné chyby, stejné známky.

KOMENTÁŘ: Historii nelze změnit – Alex Švamberk

Komentáře

Osvobození Rudou armádou? Československo se stalo gubernií obludného sovětsko-ruského impéria

Historie
Související témata:

Výběr článků

Načítám