Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Kde je tedy ta totalita?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokaždé, když slyším nebo čtu další výkřik z řad ANO, kterému zadává tón Andrej Babiš, že tady a teď máme novou totalitu, přemýšlím, jestli z horní části řečníkovy hlavy jde do hlasivek s následnou produkcí decibelů povel „Teď se tvař jako blb“ anebo „Teď se projev, jak ti zobák narostl“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Alexandr Mitrofanov

Článek

Můj vztek je o to intenzívnější, že z druhé části své pracovní agendy, té zahraniční, vím velmi dobře, jaké jsou projevy opravdové totality, které se dějí dnes a denně.

Řvaní o naší současné totalitě je ve veřejném prostoru víc než dost. Namátkou to znělo v tomto případě. Je to neúnavný kolovrátek. V ANO bezpochyby znají poučku: „Stokrát opakovaná lež se stává pravdou.“

Jaké jsou rysy totality, které se přímo podepisují na životě běžných obyvatel?

Oleg Tarasov ještě před pár týdny studoval na Moskevské státní univerzitě. Pak na koleji pojmenoval svůj router Slava Ukraine! Šel do vězení na deset dnů. Oleg Tarasov už na Moskevské státní univerzitě nestuduje.

V českém prostředí, ba ve většině českých médií včetně veřejnoprávních, se svobodně vyjadřují odpůrci prozápadního směru společnosti, zastánci ruského zločineckého státu a nepřátelé Ukrajiny. Jejich frekvence připomíná svaté na orloji.

Kde je tedy ta totalita?

Když se některý z ruských odpůrců Putinova režimu blížil k tomu, že se mohl stát skutečným lídrem opozice, státní moc zasáhla. Výsledek: Boris Němcov – mrtvý, Alexej Navalnyj – mrtvý.

V českém prostředí odpůrci současného státu vesele pořádají demonstrace v centru hlavního města. Někdy tam přinesou i šibenici pro ty, kteří s nimi nesouhlasí. Nic nesvědčí o tom, že jim v tom bude stát bránit.

Tak ta totalita je tedy kde?

V ruské Státní dumě není nikdo, kdo by nebyl loutkou prezidentské kanceláře. Parlament působí pouze jako hlasovací stroj pro co nejrychlejší schválení diktátorových návrhů. Naposledy tam měli nezávislé poslance před lety a například Gennadije Gudkova z parlamentu vyhodil zbytek poslankyň a poslanců. Hlasováním, jak jinak.

V českém parlamentu se donekonečna roztahují zástupci subjektů, z nichž jeden označil soud za fašistické hnutí a druhý má mateřská znaménka fašismu. Nadávají přitom na totalitu, v níž údajně žijí, ale už spolu plánují, že Česko budou vbrzku řídit.

A tohle si tady odložím: „Největším nacionalistou v Rusku jsem já.“ (Vladimir Putin) - „Náš národ je geneticky určen k tomu, abychom hráli větší roli než doposud.“ (Andrej Babiš).

Putin však neřve na každém rohu, že je v Rusku totalita. On ji vytvořil na vůdcovském principu. To je ten princip, podle kterého funguje ANO a SPD.

Reklama

Výběr článků

Načítám