Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Hledání rovnováhy po bouřlivých zvratech

Ve Sněmovně se opět, po předchozím neúspěchu, připravuje projednání návrhu, který by mohl i v České republice zavést normu, jež v jiných zemích existuje, a sice manželství pro všechny.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Když si přečtete tento článek, přesvědčíte se, jak různě k tomu poslanci, a v jejich zastoupení občané ČR, přistupují. Je to dáno v řadě případů organickou nemožností připustit, že svět nemusí vypadat tak, jak si to ten který člověk (a také poslanec nebo poslankyně) představuje – a ze své představy odmítá slevit. Případy homofobie, za kterou se tu a tam skrývá strach z vlastní nepřiznané homosexuality, rovněž nelze vyloučit. Není proto jasné, zda má podobný zákon šanci na schválení.

Pro mě, ač patřím k heterosexuálům, to bude lakmusový papírek hledání rovnováhy v tom menším světě, který je nejblíže každému a který mají poslanci národního parlamentu možnost ovlivnit. Ať už jedním, nebo druhým směrem. Na ten menší svět už teď působí, a v nejbližší budoucnosti bude ještě více působit, svět velký, který právě teď prochází změnami téměř biblické velikosti.

Běží válka mezi barbarstvím a civilizací. Ruský exprezident Dmitrij Medveděv to popsal pregnantně, když označil za terč, na který míří Rusko, „mezinárodní vztahy typu ,pořádku, který je založen na pravidlech’ a dalšího nesmyslného západního haraburdí“. Je zjevné, že mírové soužití se zemí, která popírá pravidla a spoléhá jen na násilí a hrubou sílu, možné není ani nebude. Bude proti ní použita, a už je používána, síla v trochu jiné podobě než raketové útoky a bombardování, výsledek ale má být stejný: krach Ruska v jeho současné podobě.

Vězí v tom však čertovo kopýtko. Je obtížné zacházet s vysoce infekčním pacientem a nechytit u toho stejnou infekci. Je to už dnes vidět na Ukrajině, jež na jedné straně hrdinně bojuje proti okupantům, na straně druhé se dostává do spirály nenávisti, která je sice momentálně odůvodněná, ale je tady riziko, že zůstane jako hnací motor i po případné Putinově porážce.

Zápal boje, kdy je nepřítel jasný a není potřeba přemýšlet, má tendenci zůstávat i v době, kdy je třeba, podle biblického Kazatele, sbírat kameny. Pak se často oživují oba politické póly. Je zajímavé, že násilníka Putina podporují (nejen v Rusku) ultrakonzervativci a ultralevičáci. Kéž by se nedostali někteří z nich k veslu po současných bouřlivých zvratech i v naší části světa.

Zřetelným důkazem, že se to neděje, by byla tolerance ke spoluobčanům, kteří nikoho neohrožují, jen jsou jiní. Jinými slovy schválení manželství pro všechny také v Česku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám