Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Bubák? Ne, opravdová hrozba

Koalice SPOLU zveřejnila v rámci kampaně před říjnovými volbami dvojici plakátů, z nichž má jeden pozitivní a druhý negativní vyznění. V té části veřejného prostoru, která si nepřeje další vládnutí Andreje Babiše, ať už v jakékoli povolební konstelaci, se debatuje, jestli bylo vhodné ke kladné části kampaně přidávat zápornou. Jinými slovy, jestli nejde o zbytečné strašení jakýmsi bubákem.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

Pozitivní plakát má být spouštěčem zájmu o program koalice, kdežto ten negativní varuje před Andrejem Babišem a před vládou, kterou by mohl po volbách vytvořit s Vojtěchem Filipem a Tomiem Okamurou (ještě tam chybí další hypotetický člen tohoto seskupení Robert Šlachta).

To se zdá někomu z příznivců povolebního uspořádaní, podle něhož by byl Babiš v opozici nebo mimo politiku, přece jen příliš.

Údajně jde o strašení, které nezapůsobí na ty, kteří by se ještě mohli nechat získat pro věc demokracie, i když předtím stranili Babišovi či dalším členům party z negativního plakátu.

Je tedy Babiš skutečnou hrozbou pro svobodu v České republice? Netřeba složitých analýz, stačí si poslechnout tuto debatu uspořádanou Deníkem.

Než začnete, dodám, že v předchozí debatě odmítl Babiš odpovědět na dotaz moderátorky, jestli půjde do povolební spolupráce s Okamurovým SPD.

Po poslechnutí si jeho čerstvých stanovisek k mezinárodnímu postavení ČR to dává smysl.

Babiš se totiž při volbě mezi Angelou Merkelovou a Viktorem Orbánem jednoznačně a demonstrativně hlásí k Orbánovi. Je jím dlouhodobě nadšen. Orbán nejen vynalezl pojem neliberální demokracie, ale úspěšně tento režim v Maďarsku zavádí.

Nejvyšší ocenění, které za tuto práci dostal, přišlo včera, kdy ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov označil Maďarsko za zemi, která je vůči Putinovu Rusku přátelská. Připomenu, že Česko je spolu s USA na listině Kremlu, která zahrnuje země vůči Rusku nepřátelské.

Babiš evidentně touží po tom, aby byl stejně dobrý jako kamarád Viktor. Jestliže po volbách sestaví vládu s KSČM a SPD, dočká se nadšeného souhlasu partnerů při otáčení kormidla směrem Kreml.

A že mentálně je na tom Babiš opravdu v daleké minulosti, kdy byly čs. hranice zadrátovány (nikoli ovšem pro něj, protože studoval a pracoval v nesocialistické cizině), svědčí jeho další výrok, že by chtěl zpět národní hranice místo Schengenu. Čím míň tedy bude svobody, tím líp.

Není to žádný směšný bubák, je to vážné ohrožení. Není to plané strašení, jen upozornění, že když se ti, kteří berou vývoj v zemi na lehkou váhu, do voleb neproberou, může být i pro jejich životní plány pozdě. A zaslepenci stejně neprozřou.

Reklama

Výběr článků

Načítám