Hlavní obsah

Očima Saši Mitrofanova: Babišem k trvalé debilitě

Dnes, vážení, probereme jeden názorný příklad, jak může politik toužit po tom, aby se jeho voliči posouvali po škále IQ někam na samý konec, i když původně nemusí vykazovat známky debility.

Foto: Milan Malíček

Alexandr Mitrofanov

Článek

V hledáčku máme dílko Andreje Babiše s názvem Budu vás bránit před fanatickým Pirátostánem. Až do roztrhání těla! Jaké formální příznaky vykazuje? Jde o krátký šot ve video podobě s dodaným zvukem. Zvuk je autentický, což můžeme usoudit z charakteristického zabarvení hlasu a přízvuku, který se sice různí posměváčkové snaží napodobit, ale nikdo a nikdy, slyšíte nikdy, toho nebude v plné míře schopen. Ve vizuální části je použita figurka Andreje Babiše, která má bezpochyby reálný základ, ale provádí pohyby, které by ani Babiš nebyl s to v reálu uskutečnit.

V první části šotu za zvuků nervní hudby, která navozuje atmosféru, jako kdyby se někomu chtělo na velkou, ale záchod široko daleko nikde, se objevuje nápis: Pirát Bartoš: Uprchlíci vítejte. Autor nápisu zjevně nepostrádal ve škole hodiny češtiny, které někde proflákal, ale nemusel to být sám Babiš. Nápis je uveden jako citát z Parlamentních listů dne 17.10.2017. Když uvedený článek najdeme, zjistíme, že Ivan Bartoš nic takového neřekl. Pravda je, že byl na demonstraci, kde se nesl transparent Uprchlíci vítejte! Nacionalisti táhněte! (Ani tady nebyli s češtinou kamarádi.)

Bartoš k tomu poskytl vysvětlení, že se zúčastnil shromáždění proti rasismu, které pořadatelé pojmenovali Sluníčkem a kávou proti xenofobii a kalašnikovu, a že se za to nestydí. To má logiku. Stydět se za účast na podobném shromáždění by mohl jen rasista, xenofob anebo Michail Kalašnikov. Bartoš ani jedno není.

Zpět ke zkoumanému dílku. Ihned po zavádějící informaci o Bartošovi se objevuje (pořád hraje střevní hudba) výstražný nápis =Hrozba terorismu! Jelikož mezi předchozím a následujícím sdělením není žádný souvis, přijměme pracovní hypotézu, že to Babišovi prostě v tu chvíli uniklo.

Následně Babišova figurka s námahou vytlačuje nápisy za hranice záběru a je slyšet nenapodobitelný hlas: „Budu vás bránit před fanatickým Pirátostánem! Až do roztrhání těla!“ Poslední zvuk, který divák slyší, je roztrhání těla.

Roztrhaný Babiš však nemůže kandidovat ve volbách, natož tlačit tak, jak to dělá v šotu. Navíc o uprchlících nerozhoduje Bartoš ani Babiš. Řídí se to mezinárodními závazky a českými zákony.

Nemyslím si, že všichni Babišovi voliči jsou chudí duchem. Pro nejlepší představitele tohoto kontingentu tady máme jiné strany. Ale rozebraný šot ukazuje, jak moc jde premiérovi o naplnění hesla Babišem k trvalé debilitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám