Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Zrušení roamingových poplatků je dobrý argument pro EU - Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K letošní letní dovolené dostali občané členských zemí Evropské unie příjemný dárek. Zrušení poplatků za volání v zahraničí je celoevropský úspěch, který určitě ocení většina Evropanů. A nejen při zmiňované letní dovolené.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Na tomto místě je třeba říci, že pochvalu si zaslouží všichni zúčastnění, kterým se podařilo překonat odpor některých telefonních operátorů. Působí sice v členských zemích, ale většina z nich je spojená v nadnárodních korporátních sítích. Zájem, pohodlí a stav peněženek občanů pro jednou převážily nad zájmy velkého byznysu. A částečně také některých politiků.

Konkrétně v České republice musel svou ministerskou kariéru pověsit na hřebík nyní už bývalý šéf ministerstva průmyslu a obchodu Jan Mládek. Po sérii nemístných výroků, které oprávněně vzbudily pohoršení napříč naší veřejností.

Pochvalu tedy tentokrát zaslouží vlády členských zemí i zástupci evropských institucí. A v dobrém světle se vyjevili i ti z evropských telefonních operátorů, kteří nezkouší žádné triky, jak se zrušení roamingových poplatků v zemích Evropské unie vyhnout. Minimálně v případě těch českých totiž minulá praxe často připomínala jednání zlatokopa stiženého zlatou horečkou na Klondiku.

Nejeden z nás si určitě vzpomene na úzkostné stavy, když potřeboval ze zahraničí něco vyřídit nebo se ohlásit svým blízkým doma. Volání i psaní zpráv bylo tak neřestně drahé, že si třikrát rozmyslel, než zvednul telefon. O psaní emailů a používání internetu ani nemluvě. Nyní už bude možné najít si místo na výlet, informovat se o místních zajímavostech nebo třeba poslouchat oblíbené rádio a používat online navigaci.

Zkrátka a dobře, je správné, že tentokrát se dokázaly členské státy spojit a prosadit hmatatelnou výhodu pro své občany. V konečném důsledku se jedná o konkrétní projev jedné ze základních věcí, k čemu Evropská unie skutečně je a má být. Tedy k tomu, aby svým členům posloužila k vyvinutí patřičné protiváhy například proti nadnárodním společnostem, na které jsou národní státy mnohdy krátké.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Přesto ale stávající úprava roamingových poplatků ještě není ideální. Dobré by bylo, abychom v budoucnu v rámci Evropské unie mohli volat i na čísla v jiné unijní zemi jako v případě místního hovoru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám