Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Vakcinační pas bez diskriminace je snaha narýsovat kulatý čtverec - Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vakcinační pas působí jako červený hadr na býka, Evropská komise a část členských států tedy přišla s eufemismem. Nikoliv pas, ale certifikát, kam se případně napíše očkování, zdali člověk prodělal koronavirus, má negativní test nebo dostatek protilátek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Ověření s bumážkou, fungující i v elektronické podobě, má být pro Evropskou unii v ideálním případě jednotné. Pokud se členské státy shodnou, do léta má být hotovo, oznámila předsedkyně unijního výkonného orgánu Ursula von der Leyenová. Další projekt, kterého se jí vedení úředníci ujmou s nadšením a šikovností, je na obzoru.

Podmínkou prý je, aby nedocházelo k diskriminaci lidí, na které se nedostala řada s očkováním nebo očkovaní z jakýchkoliv důvodů být ani nemohou. Těch, kteří si nemohou nechat dát vakcínu proti covidu-19, bude do léta rozhodně méně než těch, kteří se očkovat nestihnou, protože nebude čím. Poslední projekt, tedy zajištění dostatku vakcín, totiž bruselská unijní centrála zpackala. Sympatické je, že alespoň chyby přiznala.

O potřebě zajistit, že nebudou lidé diskriminovaní, mluví také česká vláda, ministra zahraničí Petříčka nevyjímaje. Pokud se prý členské státy nedohodnou, společný systém nezavedou, zavede si svůj vlastní certifikát Česká republika sama. Je to pochopitelné jednání, protože už teď je jisté, že jiné členské státy tak budou postupovat také. Hlavní argument, který prosazují především země vyhlížející letní turisty, v čele s Kyprem, Portugalskem, Řeckem a Španělskem, je snadnější cestování pro letošní sezonu.

Ti, kteří očkovaní nebudou, dostanou úžasnou nabídku v duchu slevy, která není zadarmo, pánů Šimka a Grossmanna. Budou se moci nechat otestovat, a pak šup na letní radovánky, případně prokázat, že měli koronavirus a v loterii protilátek štěstí. To je diskriminace jako vyšitá.

Vakcíny jsou zdarma, dokonce se vedou vakcinační kampaně. Zároveň ale ještě není jisté, zdali ti, kteří vakcínu dostali, mohou přenášet nákazu, kolik z nich může nově onemocnět. Ani nejlepší vakcíny nezaručují stoprocentní imunitu. Na druhou stranu testy na koronavirus například pro čtyřčlennou rodinu nejsou žádná láce. Nemluvě o tom, že případnou nemoc mohli prodělat jen někteří.

Podle optimistických scénářů má být naočkovaných na šedesát procent obyvatel Evropy do konce léta. Mnohem pravděpodobněji ale budou mladší ročníky, bez zdravotních problémů, na čekačce mnohem déle. Jediné pozitivní je, že s největší pravděpodobností bude časem vakcín dostatek. Unie jich objednala více, než potřebuje, s tím, že pak je případně rozdá i chudším zemím. Ty se mezitím zařizují po svém, takže zbude. Celkový osud nového zářného projektu jeví se neslavně.

Může to být jen certifikát neznamenající nic pro cestování, případně vedení života hodného žití. Pak je přidaná hodnota jen v tom, že se alespoň snad ušetří pár stromů jinak padlých na papírová osvědčení o certifikaci.

Další možnost je, že se centrální shoda nezdaří kvůli sporu severu s jihem o diskriminaci. Pak si různé státy zavedou svá osvědčení a systémy a zavládne slušně řečeno nepořádek. Další zářez do jednoty Unie v těžkých časech, asi jako když vloni na jaře Evropská komise po členských státech chtěla, aby si navzájem kvůli koronaviru nezavíraly hranice, protože se stejně už rozšířil.

Nebo vše bude fungovat a radostní držitelé očkování, například zdravotníci nebo senioři, mohou si jet odpočinout k moři. Ostatní zůstanou pěkně doma nebo si zpříjemní dovolenou sháněním testů. Certifikát v takovém případě bude pas, jehož symbolika rovného přístupu k občanům bude charakteristika snahy narýsovat kulatý čtverec. Nejlepší bude zajistit dostatek vakcín, léků a posílit zdravotnictví a pak přístup, který chorvatský premiér vloni nazval „kalkulovaný risk“, bude méně riskantní a dlouhodobě udržitelný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám