Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Profesor Arenberger na sebevražedné misi - Jiří Pehe

Jiří Pehe, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Profesor Petr Arenberger byl dlouho znám jako jedna z největších českých kapacit v oblasti dermatologie. Nyní ovšem zamířil do politiky, na funkci ministra zdravotnictví, ačkoliv ji označil za „sebevražednou misi“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Proč to činí? Inu, nový ministr se prý podle vlastních slov nebrání výzvám a rád pomáhá. Pokud by někdo rozhodl, že je „vhodný“, tak by o tom i uvažoval, řekl před časem.

Nyní tedy rozhodl, že je Arenberger „vhodný“, sám premiér Andrej Babiš. A popravdě řečeno ne úplnou náhodou, protože profesor Arenberger se v poslední době snažil, aby si někdo všiml, že je „vhodný“, možná i politicky, coby člen Rady Českého rozhlasu.

Je už čtvrtým ministrem zdravotnictví za poslední rok, takže se s ním pojí cosi jako světový rekord, který naše země v tomto ohledu drží během koronakrize. Připsal si ho přitom, ještě než ve funkci vůbec stačil něco vykonat.

Za tímto neslavným rekordem stojí primárně premiér Andrej Babiš, který se coby  chaotický populista a autokrat všem ministrům zdravotnictví do práce tak či onak vměšoval, aby pak na ně svaloval svoje selhání. Když se „opotřebovali“, vyhodil je. Arenbergerova předchůdce Jana Blatného předtím ještě obtěžoval vytýkacími dopisy.

Arenbergerova mise je o to složitější, že k vyhazovu Blatného přispěl i další odborník přes epidemiologii ve vysoké ústavní funkci – prezident Miloš Zeman. Tomu se velmi nelíbilo, že Blatný nechce schválit používání ruské vakcíny Sputnik V bez potřebné evropské certifikace, což ho podle hlavy státu dokonce činí odpovědným za ztráty na lidských životech.

Ještě těsně předtím, než byl do role ministra zdravotnictví oficiálně jmenován, Arenberger tvrdil, že Sputnik V může být bez evropské certifikace u nás použit tak nanejvýš pro klinické zkoušky. Jenže toto své původní stanovisko během prvních dvou dnů ve funkci začal pružně relativizovat.

Dokonce hned odjel „konzultovat“ s ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irenou Storovou. Ano, s tou dámou, kterou by Zeman rád nechal vyhodit stejně jako Blatného kvůli tomu, že se staví negativně k využití Sputniku bez evropské certifikace. Nový ministr prý mimo jiné chtěl, aby mu vysvětlila, za jakých okolností je možné udělit vakcíně, jakou je Sputnik V, u nás výjimku.

V rozhovorech pro média po svém jmenování též Arenberger začal tvrdit, že Sputnikem V by se u nás prý chtěla nechat očkovat až čtvrtina lidí. Jelikož běžný český člověk hned tak nenarazí na někoho, kdo by se ruskou vakcínou chtěl nechat dobrovolně očkovat, všeteční novináři se ptali, odkud ministr Arenberger svoji ohromující informaci má.

Že prý z jakési analýzy ministerstva. To zní natolik jako nějaká Babišova lež, že Arenberger možná ve funkci vydrží až do voleb. Babišovi se ostatně podobá i v jiném ohledu.

Člověk, který ví, že v okamžiku, kdy přijme ministerské křeslo, vyvalí se na veřejnost informace nejen o jeho bývalém členství v KSČ, jakož i o tom, že ho StB vedla jako kandidáta spolupráce pod krycím jménem Kůže, musí mít kůži skoro tak tlustou jako náš současný premiér. Možná mu tudíž ani nevadí, že nemalá část veřejnosti je přesvědčená, že do vlády byl vybrán jako „vhodný“ jen proto, aby zařídil to, čím se koneckonců Zeman při jmenovací ceremonii nijak netajil – tedy dovoz ruské vakcíny k nám. Ať už s evropskou certifikací, nebo bez ní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám