Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Pomatenci všech zemí, spojte se! - Jan Ludvík

Novinky, Jan Ludvík

Dokonalé vyšetření tragédie letu číslo 17 asi nikdy neproběhne. Nicméně i tak toho už dnes víme celkem dost. Dost, aby si nepředpojatý čtenář zahraniční rubriky udělal obrázek. S více než devadesátiprocentní pravděpodobností stroj sestřelili proruští vzbouřenci. Nejspíš omylem. Zbylých pár procent můžeme rovným dílem přiřadit omylu ruské a ukrajinské armády.

Foto: archiv

Článek

Ta ukrajinská evidentně není v nejlepší kondici, takže omyl vyloučit nelze. Nicméně vzbouřenci žádná letadla nemají, takže je otázka, proč by Ukrajinci na letadlo stříleli. Malajsijský boeing navíc letěl ze západu na východ, takže si ho Ukrajinci nemohli splést s ruským strojem. Vystřelit omylem na jiné letadlo možné je, ale vystřelit omylem a trefit letadlo dost těžko.

Naproti tomu ruská armáda se nachází v podstatně lepším stavu než ukrajinská, takže její omyl není úplně pravděpodobný, i když chyby se stávají i u nejlepších.

Ovšem ten, kdo má na věc dávno vytvořen pevný ideologický názor, si najde důkazy i pro sebevětší nesmysl.

Takže pomatená verze číslo jedna. Malajsijský letoun sestřelil Západ při popleteném pokusu o atentát na hrdinného bojovníka proti imperialismu Vladimíra Putina. Dva důkazy. Putin se v inkriminované době vracel z Ria, kde společně s dalšími státníky skupiny BRICS zasadil těžkou ránu Západu. A letoun ruského prezidenta je nápadně podobný malajsijskému stroji, protože jsou oba bílé s vodorovným červeným a modrým pruhem po celé délce letadla, a navíc mají podobný tvar. Tedy důkaz to je, pokud vám nepřijde, že většina letadel vypadá tak nějak dost podobně, a nemyslíte si, že ve výšce deseti kilometrů si pruhů na boku asi těžko někdo ze země všimne.

Ovšem pozor. Pomatené názory najdete na všech stranách. Legendární rusobijec Jaromír Štětina tak ve včerejším rozhovoru tvrdí, že nelze rozlišovat mezi ruskou armádou a proruskými vzbouřenci. A jako třešničku na dortu přidává, že část odpovědnosti za tragédii letu číslo 17 nese Evropská rada včetně premiéra Sobotky. A upřímně řečeno, v této logice každý, kdo není dostatečně protiruský, nese vinu na sestřelení letadla, protože jsme už dávno na Ukrajině měli pořádat vojenské cvičení.

Vzájemně se nenávidí, ale protiruská a protizápadní skupina mají mnoho společného. Zjednodušují. Argumentaci opírají o selektivní důkazy. Nezajímá je, jak to bylo, ale hledají, čím podpořit, že to bylo tak, jak si myslí oni.

Zejména však významnou měrou přispívají k vzájemnému konfliktu. Co si mají Rusové myslet o tom, že v době jejich nejužší spolupráce se Západem různí Štětinové nepokrytě stranili čečenským teroristům a podkopávali důvěru v upřímnost ruské spolupráce? A co si naopak může myslet Západ, když gesta dobré vůle nejsou považována za důkaz, že invazi na Východ neplánuje, ale za důkaz jeho slabosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám