Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Léky a vakcíny na vlastní pěst - Babišova dobrá koronavirová zpráva – Thomas Kulidakis

Novinky, Thomas Kulidakis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se situace jeví nejhorší, objeví se naděje. Momentálně je jí oznámená snaha premiéra Babiše nakoupit experimentální léky na covid. K tomu je potřeba sehnat ještě vakcíny a cesta z koronakrize vypadá o něco nadějněji.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Thomas Kulidakis

Článek

Babiš oznámil, že Česká republika nakoupí experimentální lék Bamlanivimab od americké společnosti Eli Lilly. Snižuje šanci, že člověk s covidem-19 skončí na JIP, o osmdesát procent. Aby nedošlo k mýlce, není to takzvaný Trumpův koktejl, neboli Regeneron, který dokázal za týden vykřesat z nákazy bývalého prezidenta USA, což od pohledu není osoba překypující zdravím v rozpuku mládí. Je to ale lék podobný.

Regeneron se zatím podle kuloárních informací podařilo zamluvit pouze Německu, které je – a to si přiznejme – poněkud jiná váhová kategorie. Jinak ho výrobce hodlá dodat centrálně Evropské unii, takže zase skončí v rukou Evropské komise, která se už smutně proslavila nezvládnutím očkovací akce.

Západní výrobci vakcín si nechali zálohy, oznámili ale snížení dodávek. Z toho důvodu v podstatě celá Evropská unie postupuje s očkováním pomalu, protože není očkovat čím. Bylo by dobré se v tomto případě mýlit, ale na základě předchozí zkušenosti s vakcínami je asi naivní očekávat rychlou a dostatečnou distribuci napříč starým kontinentem, i pokud se lék koupí rychle.

Ačkoliv původní myšlenka nakoupit společně za nižší cenu, aby velcí nepřebili menší, byla správná, provedení bylo o poznání horší. To vedlo jiné země, aby se poohlédli jinde. A tak si Maďarsko pořídilo bokem ještě vakcínu čínskou a ruskou.

Sputnik V má přitom podle třetí, tedy poslední fáze klinických studií účinnost skoro 91,6 procenta. Podobně disponuje dostatkem vakcíny výrobců od západních i východních společností Srbsko, které teď výrobky nabízí sousedním zemím. Český premiér tedy udělá nejlépe, pokud se vypraví i do těchto zemí a zjistí, jak se jim podařilo očkovací látky sehnat. V případě nadějného léku opět dobrou zkušenost může předat Maďarsko, které ji už používá.

Z koronavirové krize vede dlouhá cesta alejí, která musí být z obou stran lemovaná stromy vzrostlými ze základů dostatku vakcín na jedné straně a léků zabraňujících těžkému průběhu covidu-19 na straně druhé. Zbavit se covidu-19 by jistě chtěli všichni lidé. Ať už se bojí smrti a těžkého průběhu, nebo jim vadí jen karanténní opatření.

Ať si o Babišovi může myslet kdo chce, co chce, ve snaze získat léky a vakcíny na vlastní triko si zaslouží podporu. Jsme v tom všichni spolu, o politické preference se můžeme hádat později. Jak zpívá skupina Mňága a Žďorp, je jedno se hádat, jestli vpravo, nebo vlevo, východ, nebo západ, když jdeme špatnou cestou.

Bohužel jsme se zase dostali do fáze, kdy je v tom v podstatě každá země sama za sebe, byť opak by byl samozřejmě lepší. K námitkám, že ruskou nebo čínskou vakcínu ne, protože jádro, bezpečnost a lidská práva atd., je možné citovat německou vládu.

Thomas Kulidakis

Vystudoval politologii a mezinárodní vztahy na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Absolvoval také studium politologie a řečtiny na univerzitách v Řecku.

V komentářích se zaměřuje nejen na českou domácí politiku, Evropskou unii a oblast Balkánu.

Působí jako komentátor Českého rozhlasu Plus a publikuje v odborném tisku. V minulosti spolupracoval na mezinárodních vědeckých projektech Univerzity Karlovy v Praze a byl odborným konzultantem u některých dokumentů.

Podle ní „jestliže je vakcína bezpečná a účinná, může pomoci bez ohledu na to, kde byla vyrobena“. Němci už s Rusy pilně vyjednávají a na nás je nečekat za bukem, abychom se pak nedivili. Jedna věc je politika, druhá lidské zdraví. Tak vzhůru pro léky a vakcíny, ať můžeme žít život k žití, nemocnice se mohou věnovat i jiným nemocím a operacím a můžeme mít na výběr různé vakcíny a léky, které zabrání zbytečným úmrtím a komplikacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám