Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Knížecí rady pro kočku – Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S rostoucími cenami energií roste i počet doporučení, jak by mohli lidé ušetřit. Ale mnohdy mají ještě menší cenu než doporučení předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové, aby občané méně topili a vzali si další svetr, což vedlo k záplavě vtipů na sociálních sítích.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Že si máme v chladu vzít něco teplého na sebe, ví každý. Problémem je, že to mnohým nepomůže, třeba seniorům s oběhovými potížemi, kteří mají slabší imunitu a jsou náchylnější k nachlazením a k zápalům plic.

Doporučení, že při vaření je dobré kastrol zakrýt pokličkou, působí jako objevení Ameriky půl tisíciletí po Kolumbovi. Každý, kdo vaří, dávno ví, že v zakrytém hrnci bude voda teplá dříve. Možná to nedělá kvůli úspoře energie, ale rozhodně kvůli úspoře času, protože nikdo nechce stát zbytečně u plotny. Banální doporučení, ale aspoň není mimo realitu a nikomu neškodí.

I nápad uvařit co nejvíce vývaru nebo dalšího jídla a pak ho dát do ledničky nebo mrazáku je dobrý, i když je otázkou, zda mají lidé dost velké mrazáky. V ledničce se po určité době jídlo stejně zkazí, zvláště když se souběžně radí, aby se v ní neudržovala zbytečně nízká teplota. Naplnění ledničky se prý taky vyplácí, protože když je plná, tak při chlazení spotřebuje méně energie. Jenomže, co pak s tím vším zmrazeným a zchlazeným jídlem dělat, když se má kvůli úsporám lednička častěji odmrazovat? Že by si člověk pořídil dvě? Ale to by moc úsporné nebylo. Taky máme ledničku nechávat otevřenou co nejkratší dobu, takže ji vlastně pořád otevírat a zavírat. Jenomže tohle obtížně zvládá těsnění, které se pak trhá (často ještě v záruční době). Jeho výměna není zrovna levná a opět se musí dělat při vypnuté ledničce, a to nemluvím o tom, že u některých starších ledniček opravna řekne, že se těsnění vyměnit nedá, ať se rovnou vymění dvířka, a to stojí 4000 korun.

Ušetřit se dá i při praní. Že se nevyplatí krátké programy, je jasné, voda se musí ohřívat stejně a právě její ohřátí nejvíc přispívá k nákladům. Navíc při krátkých programech se prádlo dobře nevypere a hlavně nevymáchá. Experti navíc radí, aby se buben vždy naplnil. To je ovšem takřka nemožné. Jestliže ještě před patnácti lety na trhu převažovaly pračky pro pět kilo prádla, nyní jsou nejčastější na šest kilo a často i na osm. Nevím, jak by to člověk žijící sám zaplnil. Jenomže pračky na objemy prádla menší než 5 kg se takřka nevyskytují a ta jediná je dražší než pračka na větší objemy prádla. Výrobcům se vyplácí dělat větší pračky i ledničky, lépe se u nich hájí vysoká cena.

Zbývá doporučení prát na nižší teplotu. Prádlu to jistě svědčí, akorát špína při praní na třicet stupňů pouští hůře. Musí se proto použít víc prášku, jehož cena taky roste. Nemluvě o tom, že se nepere jen proto, aby bylo vypráno a odstranila se povrchová špína, má to taky hygienické důvody. Pro likvidaci roztočů se doporučuje prát na 60 stupňů. Samozřejmě při nižší teplotě může pomoci, když se prádlo vyžehlí, nejlépe napařovací žehličkou, jenomže při tom se taky spotřebuje energie. Tady se moc neušetří.

Možná by se při udílení podobných rad mělo více uvažovat a místo nich třeba tlačit výrobce, aby dodávali na trh levnější, úsporné a snadno opravitelné spotřebiče.

Vysloveně nebezpečné je doporučení snižovat teplotu v bojlerech. Původce legionářské nemoci, bakterie Legionella pneumophilla se množí v teplotách od 20 do 50 stupňů, přičemž optimální je pro ni 38 stupňů. V kohoutku by proto teplá voda neměla mít pod 55 stupňů a občas by měla mít teplá užitková voda 70 až 80 stupňů, aby se provedla tepelná dezinfekce.

Jak si všimla i paní předsedkyně Sněmovny, uspořit se dá při topení, pokud vás okolnosti zrovna nenutí dělat z domova u počítače. To pak v zimě netopit moc nejde. Jasně, že se dá ušetřit, když se bude větrat krátce a nebude okno dlouho pootevřené. I doporučení nezakrývat radiátory je dobré, jenomže důvod, proč jsou nad nimi závěsy, je taky jasný. Radiátory jsou pod okny a těmi proniká světlo z venku a za světla se špatně spí. I když máme energetickou krizi, na mnoha administrativních budovách stále svítí loga firem lidem přímo do ložnic navzdory boji proti světelnému smogu. V mnohých obcích přitom už nyní omezují noční osvětlení, aby ušetřili.

Ono je snazší došlápnout si na jednotlivce než na firmu. A i kdyby firmy šetřily, jsem si jist, že do cen energií pro jednotlivce se to nepromítne. Občan je poslední, pokud se neblíží volby do Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám