Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kampaň jako projev bezmoci a bezradnosti – Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kampaň, která by měla přimět ty dosud neočkované, aby se proti koronaviru očkovat nechali, označil premiér Babiš za brutální. Bůhví, co se té partě „kreativců“ honilo hlavou a kdo tomu požehnal, ale to, co se za kampaň vydává, je spíš než brutální nehorázné, slaboduché a především neetické. Tím spíše, že ilustrační fotografie jsou podle vyjádření, která tu nehoráznost provázejí, autentické.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bohuslav Borovička

Článek

To jsme na tom opravdu tak špatně, abychom se strašili bezvládnými nahými těly na nemocničních postelích a rakvemi odváženými z „jipky“? Ty fotografie navíc nejsou děsivé a alarmující, ale celé to působí spíš jako projev bezmoci a bezradnosti. Úplné očkování proti koronaviru má u nás více než šest milionů lidí.

Odečteme-li děti do dvanácti let, které se zatím očkovat nemohou, a ty, kteří covid prodělali, a mají tudíž imunitu, dá se říct, že do značné míry je chráněno před těžkým průběhem choroby kolem 70 procent obyvatel.

Je to málo k tomu, abychom se jako společnost mohli cítit bezpečně. Stále zbytečně umírá příliš mnoho lidí. Po letní pauze však zájem o očkování od října zase poskočil a v očkovacích centrech se tvoří fronty. Z diskusí na sítích jsou patrné zejména dva důvody, proč tomu tak je.

Tím prvním, i bez kampaně, jsou obavy z další vlny nákazy. Počty nemocných se zvyšují a ubývá furiantů, kteří se holedbají, že „to dají“. Ještě víc však zabírají omezení, která musejí snášet ti, co nemají jak prokázat svou bezinfekčnost. Nemohou do restaurací, kaváren, divadel a na mnoho dalších míst. Čím důslednější budou kontroly přijatých opatření a postihy za jejich obcházení, tím bude víc těch, kteří přijdou k rozumu.

Proč bychom měli každý den opakovat, že nesvědomitý hospodský může dostat až milionovou pokutu, a zároveň provinile dodávat, že kontroloři zatím spíš domlouvají? A ten hospodský už se těší, jak soudy zruší ministerská nařízení a on bude na koni. Neměla by se justice „an sich“ zamyslet, jestli je rozumné cizelovat si svou nezávislost právě v téhle době a na případech, pro něž neexistuje precedens?

Ještě před několika dny se objevovaly sebemrskačské články, jak my se tu vzájemně dusíme, zatímco Dánové uvolňují restrikce a žijí si, jako by se nic nedělo. Najednou však blesk uhodil a v Dánsku se člověk pomalu nehne, pokud se nemůže prokázat zeleným certifikátem.

Podobné je to v Rakousku, kde zavádějí tvrdý „lockdown“ pro neočkované a restrikcemi prakticky zrušili proslavené adventní trhy a velkou část zimní horské sezony. Přísná omezení potrvají nejméně do Vánoc a možná až do nadcházejícího roku. Je to potřeba, a tak to u nich prostě jde.

Zdravá společnost by měla mít dost sil, aby reagovala rozumně a racionálně i bez fotografií nebožtíků odvážených z „jipky“. Stačilo by nastavená pravidla důsledně dodržovat a šlapat na paty těm, s nimiž není rozumná řeč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám