Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Kaczyński odmítá v Polsku předat po volbách moc – Petr Janyška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„To není polská, ale německá vláda,“ volal ve čtvrtek večer Jarosław Kaczyński, předseda strany Právo a spravedlnost, na protivládní demonstraci. Proč německá, nevysvětlil.

Foto: Karel Cudlín

Petr Janyška

Článek

Demonstrace nebyla nijak ohromující, podle varšavské radnice na ní bylo asi 35 tisíc osob, podle organizátorů samozřejmě víc. Původně se měla konat kvůli obraně několika novinářů veřejnoprávní televize, pilířů Kaczyńského propagandy. K tomu se teď přidala obrana dvou odsouzených a čerstvě uvězněných poslanců PiS, z nichž jeden byl v minulé vládě ministrem vnitra.

Ukazuje se, že Kaczyński a PiS nehodlají předat po prohraných volbách poklidně moc. Každým dnem vyostřují situaci a zdá se, že Kaczyński chce postupovat v Trumpově duchu.

Tedy že neuznává legitimitu nové vlády Donalda Tuska, že bude proti ní podněcovat své přívržence a ulici a snažit se ji svrhnout. Jeho zájmem je vyvolat v zemi chaos a nestabilitu. Jeho lidé otočili slovník a najednou volají po dodržování ústavy a zákonnosti, po obraně svobody médií. Tedy přesně po tom, co po nich žádala nedávná opozice. Jsme svědky klasického „zloděj křičí: chyťte zloděje“.

Nová Tuskova vláda disponuje přitom jasnou většinou v parlamentu, má o čtyřiapadesát poslanců více než PiS, ve volbách koalice dostala o čtyři miliony hlasů víc než PiS. Občané dali ve volbách Tuskovi a spol. jasnou důvěru. Kaczyński to však odmítá uznat.

Koncem minulého roku byli dva zmínění poslanci pravomocně odsouzeni na dva roky do vězení. V minulosti, kdy stáli v čele tajných služeb ve vládě PiS, chtěli zlikvidovat na politickou objednávku předsedu malé koaliční strany Andrzeje Leppera, zfalšovali úřední dokumenty, nelegálně ho odposlouchávali, ušili na něj provokaci. Leppera to lidsky i politicky zničilo, nakonec spáchal sebevraždu. Oba byli za to v roce 2015 odsouzeni, prezident Andrzej Duda jim ale dal bleskově milost, ještě než rozsudek nabyl právní moci, k čemuž podle mnoha právníků neměl právo.

Teď po novém rozsudku měli nastoupit výkon trestu, prezident Duda ale prohlásil, že jsou „krystalicky čistí“, a přijal je v prezidentském paláci. Zůstali tam s kufry, jako by se skrývali před spravedlností. Policie si pro ně ovšem přišla. PiS z toho udělal skandál, prezident prohlásil, že jsou politickými vězni a že v tomto smyslu napíše všem evropským politikům. Vzápětí dal poslancům milost (tedy už druhou). V celé záležitosti se projevil nikoli jako nadstranická hlava státu, ale jako hráč Kaczyńského strany.

Další boj se povede o to, zda ti dva zůstávají poslanci, či nikoli, podle předsedy parlamentu mandát ztratili. Toho PiS plánuje využít k nepokojům v Sejmu, až příští týden začne zasedat. Polsko čekají těžké dny plné chaosu, Putin si nemůže přát nic lepšího.

(Autor je bývalý diplomat, napsal knihu Polsko vejpůl.)

Reklama

Výběr článků

Načítám