Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Hurá máme právní stát! Bude líp! - Alexander Tomský

Novinky, Alexander Tomský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žádost o vydání antipolitika Andreje Babiše a jeho komplice k trestnímu stíhání, a to navíc v čase volebním, je nejlepší zpráva za poslední léta. Znamená, že máme nezávislou justici a odvážnou policii. Znamená, že bude stíhán monumentální podvod, za který by už každý běžný občan dávno bručel v base a který bude stát daňové poplatníky pěkný majlant, až případ do konce roku dořeší Evropská komise.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Alexander Tomský

Článek

A neméně důležité je, že jistě oslabí Babišovu voličskou podporu a možná se nestane premiérem. Samozřejmě majitel strany „Ano, šéfe,” strany firmy, byť trestně stíhaný, může vládnout s pomocí svých zástupců nepřímo, tak jako dnes na ministerstvu financí.

Nicméně zcela jistě mu nějaké procento voličů odpadne, strana nemá soudržný ideový a hodnotový základ, protože není stranictvím. A Babišovo kňourání, že ho politici, co kradou, chtějí zlikvidovat, už bude značně ohrané. Soudy máme přece jen nezávislé a podfuk s Čapím hnízdem, ke kterému se vlastně sám přiznal, se soudu nepodaří mu stoprocentně dokázat, pokud se náhodou něco neprovalí. Ale co je moc, toho je příliš, a jestliže mu jeho příznivci doposud odpouštěli, pro mnohé je sám fakt trestního řízení silná káva a samozřejmě posílí i koaliční potenciál jeho parlamentních odpůrců.

Je smutné, že tolik jeho podporovatelů nechápe, jak tenhle člověk v politice škodí. Vlezl do ní jen proto, aby si zajistil dotace, na nichž vybudoval svůj velepodnik a které byly v době Nečasovy vlády ohroženy. Není skutečný podnikatel, je to jen šikovný organizátor a politiku chápe jako svůj další firemní projekt. První, co si oligarcha pořídil v politice, byl bič na malé podnikatele v podobě evidence tržeb. Ve svém součtu totiž představovali také konkurenci. A levicově orientovaní nepřátelé tržní svobody mu tleskali. Levicový miliardář - to je paradox.

Představme si tu děsivou byrokracii soukromou i státní, kterou tím zavedl, ty nesmyslné náklady, nesmyslné pokuty, milióny ztracených hodin, nárůst kontrol a úředníků. Jaké ztráty to představuje pro hospodářství, nikdo nevyčíslí. Pragmatická hospodářská politika malé podnikatele nešikanuje, i když ví, že tu a tam na daních zašvindlují, protože si umí spočítat, že náklady na provoz převyšují „daňový výnos”.

Ostatně nejde o to, aby stát vybral co nejvíce peněz, jde o to, aby stát rozdával a dotoval co nejméně, aby měl jasná, jednoduchá pravidla. Protože dotace a korupce se rýmují. Dotace jsou hospodářský jed. Jen výjimečně mají smysl (kultura a výzkum), někdy pro začínající podnikatele, kteří by nesehnali kapitál, rozhodně ne pro existující firmy. Silicon Valley, největší technická revoluce světa, nestála státní kasu ani dolar, za to Evropská komise rozhazuje miliardy největším firmám a evropské hospodářství v porovnání s Amerikou stagnuje. A co hůř. Chudým bere a bohatým dává.

Babiš korumpuje především politiku. Na protivníky má zbraň v podobě vlastního poddajného tisku, jak vyjevila nedávná aféra s odposlechem. Ta by na Západ od nás položila každého politika do pěti minut. V Anglii je nelegální odposlech dokonce „ve veřejném zájmu,” tolerován, zvláště když jde o politickou korupci.

Dnes máme velký důvod k radosti. Vrací se nám právní stát. Patříme na Západ. Můžeme si notovat - ano, bude líp.

Alexander Tomský

Alexander Tomský je politolog, překladatel a pedagog. Dlouhá léta žil ve Velké Británii.

Po studiích pracoval jako politolog v ústavu Keston College, kde se specializoval na výzkum církve a státu, státního ateismu a náboženské opozice ve střední Evropě.

Po listopadové revoluci se vrátil zpět do Česka a věnoval se překladatelství a publicistice. Vedl nakladatelství Academia a nakladatelství Národního divadla, přednášel na New York University v Praze.

Byl členem strany Realisté, za kterou kandidoval jako jednička v Pardubickém kraji.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám