Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Díky Bendovi - Josef Koukal

Teplická aféra s večírkem prominentů v hotelu Petra Bendy začíná s přibývajícími zprávami o jejích účastnících ztrácet původní absurdně komediální ráz. Pestré složení, kde vedle bývalých i aktivních politiků nechybějí významní státní úředníci či krajský policejní šéf, hází paprsky právě takových klientelistických skupin, proti nimž sliboval současný premiér kdysi vystupovat.

Josef Koukal

Článek

Je sobota, pouze v hotelu na teplickém náměstí se pracuje až do rána. Na služební pobyt se sem sjíždějí největší workoholici z celé země. Jelikož na týž den ohlašuje část restauratérů bojkot vládních nařízení, má policie pohotovost. Ale pod svícnem bývá největší tma, strážníci nemají oči všude, a tak podnik někdejšího vlivného politika ČSSD a severočeského bosse, jenž shodou okolností slaví padesátiny, zůstává nepovšimnut.

Paroubkovce Petra Bendu si šéf ČSSD Jan Hamáček loni navzdory všem varováním prosadil na čtvrté místo své krajské kandidátky na Ústecku. Projekt propadl. Hamáček se teď rozčiluje, co že se to u Bendů odehrálo. Veřejnost však Bendovi děkuje, neboť se díky němu dozvěděla o kmotrovských piklech.

Šťastnou náhodou přímo uvnitř úřaduje i policejní ředitel sousedního kraje Vladislav Husák. Že na místě probíhá nelegální party a povinností policisty je zakročit, by pochopil i slabomyslný inspektor Jacques Clouseau. Jenže tady nešlo o oslavu ledajakou, ruce si zde podávali minulí i současní mocní, lidé s kontakty, pákami na vládní programy, veřejnoprávní média i na politické strany. Husák by si mohl zachránit kůži jedině předstíráním epileptického záchvatu. Místo toho se ještě po odhalení vymlouval na pracovní charakter svého teplického pobytu. Možná po všech předchozích zkušenostech, neboť v jeho případě nešlo o první porušení předpisů ani jediný pochybný večírek, jehož se stal ozdobou.

Tentokrát s výjimkou trestně stíhaného libereckého hejtmana Martina Půty další zastánce nenalezl. Všechna čest, policejní prezident Jan Švejdar zasáhl rázně. Co se však mezi dlouholetými kamarády uvnitř nekontrolovaného hotelu dělo? Přede dveřmi měli vedle novinářů být v pozoru i vyšetřovatelé, kteří ještě neztratili dobrou pověst.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám