Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Česká společnost a její nemocní prezidenti – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Je už téměř českou politickou tradicí, že naši prezidenti jsou zejména ke konci svých mandátů občas mentálně poněkud opotřebovaní a též dosti nemocní. Tento smutný stav věcí podtrhuje nyní i zlomená ruka prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Paži si samozřejmě může zlomit při troše neopatrnosti kdokoliv, jenže Zemanova zlomenina, kvůli které musel podstoupit operaci, je důsledkem jiných zdravotních potíží, jmenovitě nekrózy dolních končetin v důsledku cukrovky. Prezident se prý po zhlédnutí televizních zpráv chtěl sám kamsi odebrat bez použití hole, zakopl a způsobil si zlomeninu.

Mluvčí prezidenta národu sdělil, že prezident hned po operaci sršel humorem, rozdával úkoly. Byli jsme ujištěni, že bude schopný se podepisovat, takže se na prezidentském stole nebudou hromadit nepodepsané zákony.

Poměrně vážné zranění samozřejmě Zemanovi nikdo nepřeje. Na druhou stranu se nelze ubránit nepříjemným reminiscencím, protože nemocní v té či oné míře byli skoro všichni čeští a českoslovenští prezidenti. Psal jsem o tom na těchto stránkách už v roce 2017 v textu Naši nemocní prezidenti.

Shrnu-li, nemocný byl ke konci svého mandátu Tomáš G. Masaryk, který v roce 1935 nakonec abdikoval. Nemocný byl ke konci svého mandátu Edvard Beneš a historici dodnes spekulují, do jaké míry se na jeho ústupcích komunistům v únoru 1948 podepsal právě zdravotní stav.

Řadou nemocí trpěl i první komunistický prezident Klement Gottwald. Ty se vedle alkoholismu podepsaly na jeho předčasné smrti v roce 1953. Zdravotně na tom byl bídně i jeho nástupce Antonín Zápotocký, který zemřel na infarkt.

Antonín Novotný byl výjimka, ale jeho nástupce Ludvík Svoboda byl kvůli zdravotním problémům zbaven speciálním ústavním zákonem funkce. Gustáv Husák trpěl ke konci svého prezidenství těžkým šedým zákalem a cukrovkou a ve svých posledních projevech působil poněkud dezorientovaně.

Vážné zdravotní problémy měl i Václav Havel a je otázkou, do jaké míry bylo rozumné, aby po operaci kvůli rakovině plic v roce 1996 znovu v roce 1998 kandidoval. Nemálo času následně strávil v rekonvalescenci po dalších zdravotních problémech.

Václav Klaus byl sice fyzicky zdravý, ale některé jeho činy ke konci prezidentství vyvolávaly otázky o jeho duševní pohodě. Skupina respektovaných psychiatrů dokonce vyzývala, aby byl jeho stav přezkoumán.

Miloš Zeman kandidoval v roce 2018 znovu, ač bylo jasné, že má vážné zdravotní potíže. Většinu času tak tráví v posledních letech v Lánech, kalendář s jeho aktivitami mimo Lány se postupně tenčí.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Česká společnost je ke svým nemocným prezidentům shovívavá. Nelze se ale ani tak vyhnout otázce, zda by si země, jejíž současný premiér neustále zdůrazňuje její ambice, nezasloužila prezidenta či prezidentku, kteří by byli schopni vykonávat úřad v plném nasazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám