Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Česká krajina před volební bitvou - Jiří Pehe

Čtyři a půl měsíce před volbami produkují české politické špičky takové množství skandálů a přehmatů, že by byl téměř zázrak, kdyby Andrej Babiš po volbách znovu stanul v čele vlády. Pomoci mu k tomu mohou už snad jen chyby opozice, která momentálně kraluje průzkumům stranických preferencí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Výčet Babišových problémů lze začít finální verzí auditu Evropské komise, která ho viní ze střetu zájmů. Babiš - jako doposud vždy - mluví o politickém honu na svoji osobu. Jenže mlýny EU melou trochu jinak než ty české.

V Bruselu se českého premiéra nikdo nebojí, takže při slyšení v Evropském parlamentu k tématu jeho konfliktu zájmů zaznělo nejen mnoho kritických slov na jeho adresu (rumunská europoslankyně ho dokonce označila za mafiána), ale také výzvy, aby EK aktivovala v případě Česka mechanismus na ochranu právního státu. Což by mohlo znamenat, že naší zemi bude pozastaveno proplácení stamiliard korun z evropského záchranného fondu.

Babišovým voličům zatím jeho konflikt zájmů příliš nevadil. Jenže kdyby kvůli němu Česko přišlo o stovky miliard korun, je to přeci jen jiná káva.

Stejně tak mnohým z těchto voličů může vadit, že náš stát proplácel stovky milionů na dotacích Agrofertu s tím, že je dostane zpět v podobě dotací evropských, i když už muselo být vládě i odpovědným úředníkům jasné, jak audit dopadne. A že tedy EK proplácení evropských dotací Agrofertu zastaví.

Babiš se navíc potýká nejen s vlastními skandály, ale i s těmi, které plodí přední členové jeho vlády. Místopředsedovi vlády a šéfovi koaličních sociálních demokratů Janu Hamáčkovi věří, že jeho plánovaná cesta do Moskvy poté, co už věděl o teroristickém činu ruských tajných služeb ve Vrběticích, byla jen kamufláž, snad už jen Jana Maláčová.

Ministr zdravotnictví Petr Arenberger dokonce v posledních týdnech produkoval novou kontroverzi zhruba každý týden. Nejprve jsme se dozvěděli, že v daňových a majetkových přiznáních uváděl rozdílné údaje o počtu nemovitostí, které vlastní. Pak, že vydělával jako lékař a šéf nemocnice bokem desítky milionů sporným způsobem. Následně, že si zapomněl pořídit bezpečnostní prověrku (kterou měl jako ředitel nemocnice mít) a získal podivným způsobem obecní byt v Praze.

Je jasné, že se ho Babiš musí zbavit, jinak Arenberger potáhne dolů preference hnutí ANO. Jenže jak se má zbavit věrohodným způsobem ministra v konfliktu zájmů a s majetkovými nejasnostmi premiér, který je sám v konfliktu zájmů a jeho majetkové poměry obklopují nejasnosti?

Aby toho nebylo málo, musí Babiš čelit prezidentovi, který se pokouší zpochybnit jeho verzi toho, co se událo ve Vrběticích. A také s ministryní spravedlnosti, která činí totéž. A jejíž nevybíravý nátlak navíc údajně donutil nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana odejít z funkce.

Babiš tak musí doufat, že mu pomůže svými vlastními přehmaty opozice. A ta se činí. Pokud by se jí podařilo s pomocí SPD a KSČM vyslovit vládě nedůvěru, čímž by získal plnou kontrolu nad politickou situací v zemi prezident Zeman, může se dynamika politického vývoje ještě značně změnit.

Těžko říct, proč se ve světle výše uvedeného výčtu kupících se problémů Babiše obě opoziční koalice nesoustředí jen na nabízení věrohodných alternativ k jeho vládnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám