Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Boj SPD proti zahraničnímu financování neziskovek je dvojsečná zbraň – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Česká vláda odmítla návrh zákona z dílny hnutí SPD Tomia Okamury, který by upravil financování neziskových organizací. Ty by nesměly přijímat platby ze zahraničí v hotovosti a bezhotovostní příjem by musely vést na transparentním účtu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Oč ve skutečnosti jde, vysvětlil sám Okamura na Facebooku způsobem, který známe dobře ze současného putinovského Ruska nebo orbánovského Maďarska, kde se staly neziskovky se zahraničními příjmy terčem nevybíravé kampaně a nátlaku. Takže samozřejmě nemohl chybět ani odkaz na „globalistického zloducha“ George Sorose.

Dočteme se konkrétně i toto: „Hnutí SPD podporuje neziskové organizace, které pomáhají našim potřebným lidem, ale dlouhodobě vyzýváme k ukončení dotování takzvaných 'politických neziskovek' z veřejných peněz, a zejména těch, které jsou napojeny na finančníka a neomarxistického globalistu George Sorose.“

Vláda návrh zákona nepodpořila už kvůli tomu, že není v souladu s právem EU, které zakazuje omezení volného pohybu kapitálu mezi členskými státy. Návrh zákona má dle ní diskriminační charakter. Navíc neziskovky musejí vykazovat svoje příjmy už podle platných zákonů.

Ministerstvo vnitra si ve svém odmítavém stanovisku všimlo i skutečnosti, že návrh z dílny SPD „nedopadá na skutečně rizikové finanční toky realizované v kontextu hybridních hrozeb nebo šíření nenávistných ideologií či extremistických náboženských směrů, které zpravidla ani nelze v oficiálním účetnictví dohledat, ani tyto hrozby nijak nezmenšuje“.

Což nás přivádí k otázce, zda SPD neotevírá Pandořinu skříňku, skrývající rizika i pro ni samotnou. Přibývá totiž věrohodných informací, že krajně pravicové strany po celé Evropě jsou financovány Ruskem. V parafrázi Okamurova vyjádření, by se dalo o nich říct, že jsou to vlastně „politické neziskovky“ napojené na jednoho z hlavních představitelů globálního fašizujícího nacionalismu Vladimíra Putina.

Krajně pravicové a populisticko-nacionalistické strany v Evropě podporuje ale i americká krajní a náboženská pravice. Britská investigativní organizace OpenDemocracy uvádí, že americké nadace podporující krajní pravici a ultrakonzervativce, některé napojené na lidí z okolí prezidenta Donalda Trumpa, poslaly do Evropy v posledních deseti letech více než padesát milionů dolarů (1,1 miliardy korun), které putovaly na politické kampaně.

SPD je na evropské úrovni součástí rodiny stran, sdružených v Evropském parlamentu do frakce Identita a Demokracie, kam patří jak italská Liga severu, tak francouzská Národní fronta, jejichž představitelé Matteo Salvini a Marine Le Penová už nějakou dobu čelí obviněním, že přijímají ruské peníze. Se Salvinim jednal i představitel jedné ze zmíněných amerických nadací, bývalý Trumpův poradce Steve Bannon, který založil v Bruselu nadaci The Movement na podporou „pravicových populistických nacionalistů“. Salvini se k Bannonově iniciativě otevřeně připojil.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Okamura by si tedy mohl nejprve zamést před vlastním prahem. Zatímco Sorosovy příspěvky na fungování neziskovek ve východní Evropě jsou ve skutečnosti snadno zdokumentovatelné už proto, že naši regionální „pravicoví nacionalističtí populisté“ se na něj snaží už delší dobu za každou cenu něco najít, leckomu může vrtat hlavou, zda SPD coby součást „internacionály“ evropské nacionalistické pravice není sama, přímo či nepřímo, podporována zahraničními dárci. S tím rozdílem, že jejich cílem je na rozdíl od Sorosových snah budovat „otevřenou společnost“ rozbití EU a oslabení liberální demokracie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám