Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Babišova zkouška koronavirem – Jiří Pehe

Novinky, Jiří Pehe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Andrej Babiš zatím v očích části české veřejnosti politicky těžil zejména z obrazu schopného manažera, z dobré ekonomické situace (která mu umožnovala zvyšovat sociální dávky, důchody i platy), jakož i z obrazu ochránce země před vnějšími nebezpečími. Pandemie nového koronaviru má ale značný potenciál toto vše změnit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jiří Pehe

Článek

Vezměme to po pořádku. Někteří odborníci, politici i komentátoři sice upozorňují, že reakce na šíření nového koronaviru, srovnatelného s chřipkou, je přemrštěná až hysterická, jenže realita a její vnímání jsou dvě různé věci. Většina světové veřejnosti se nového koronaviru bojí už proto, že o něm zatím příliš nevíme. V české společnosti – vzývající klid, pohodu a bezpečí – může být reakce ještě silnější.

V atmosféře strachu má každé prohlášení i rozhodnutí politiků potenciál způsobit politické škody. Dokonce i v komunistické Číně byl prezident a generální tajemník komunistické strany Si Ťin-pching vystaven kritice za svou pasivitu, o regionálních politicích ani nemluvě. Pod palbu se dostal i korejský prezident Mun Če-in kvůli tomu, že včas nezavřel hranice s Čínou. Petice za jeho odvolání má už skoro milion podpisů.

Nespokojenost s politiky panuje kvůli epidemii i v Iránu nebo v zasažených regionech Itálie. Nejnověji je pod palbou americký prezident Donald Trump. Dokonce i někteří významní republikáni ho kritizují za to, že reagoval pozdě, že celou věc zlehčoval, a že když nakonec reagoval, byl hlavním důvodem strach z prudkého poklesu hodnoty akcií na americké burze, což by mohlo ohrozit jeho znovuzvolení.

Babiš, který založil část své politické legitimity na tom, že je schopný manažer, dokáže věci prý zařídit a celý stát by nejraději řídil jako firmu, bude tedy pod kritickým drobnohledem. Jeho vystoupení po zasedání Bezpečnostní rady státu přitom nepůsobilo zrovna přesvědčivě.

Druhým zdrojem Babišova politického úspěchu je několik let trvající ekonomická prosperita, kterou ovšem poháněla dobrá ekonomická situace ve světě, zejména v Evropské unii. Bude-li ale epidemie dál sílit, je jisté, že dojde v lepším případě k poklesu ekonomického růstu, v horším k recesi. Pokud jde o Českou republiku, bude nejen konec dárkům ze státní kasy pro celé skupiny obyvatelstva, ale bude možná nutné řešit výzvy ne nepodobné těm po roce 2008. Zhoršená ekonomická situace, jak víme též z té doby, učinila veřejnost mnohem kritičtější ke korupčnímu chování a obohacování na úkor druhých.

Babiš doposud politicky také těžil z toho, že se pasoval ve světle migrační krize do role ochránce země. Koronavirus ovšem nezastaví ani lepší hraniční kontroly, ani ploty, ani kritika Evropské unie, ani objímání s Viktorem Orbánem. Pokud bude mít veřejnost pocit, že případnému šíření viru u nás šlo zabránit lépe a účinněji, rozplyne se obraz silného vůdce jako pára nad hrncem.

Jiří Pehe

Politický analytik a spisovatel. Zaměřuje se především na dění ve střední a východní Evropě.

Dva roky působil jako ředitel politického odboru Kanceláře prezidenta republiky Václava Havla.

V současnosti je ředitelem New York University v Praze a vede Pražský institut pro demokracii, ekonomii a kulturu Newyorské university (PIDEC).

Babiš je tak tváří v tvář začínající globální pandemii politicky dost zranitelný. Vytvořil pro sebe obraz politického alfa samce, který má věci vždy pod kontrolou, o vše se postará, vše zařídí. Tento obraz projde nyní zátěžovým testem dokonce i v případě, že by se u nás virus nerozšířil. Případná globální krize totiž bude mít na naši exportně orientovanou zemi zásadní dopady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám