Hlavní obsah

GLOSA: Úspěšný týden českého Tymošenka - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

David Rath má za sebou úspěšný týden. Z toho mála, co ještě může tváří v tvář blížícímu se vynesení rozsudku ve vlastní korupční kauze podniknout, vytěžil maximum.

Josef Koukal

Článek

Po nevydařeném pokusu získat čas na rekonvalescenci po úrazu z kola (jehož následky lékaři nenalezli a samotný Rath zkazil obecenstvu celkový dojem, když si chvílemi pletl, na kterou nohu má kulhat), vylepšil skóre opět ryze právní ekvilibristikou.

Nejprve těsně před závěrečnou řečí vypověděl dosavadní obhájce. Tím by však dosáhl jen zdržení o pár týdnů, než si další advokát nastuduje soudní spis.

Nečekaně a jaksi navíc se mu ale podařilo získat cennou trofej v podobě autogramu soudcova strýčka pod plnou mocí k vlastnímu zastupování při obhajobě.

I když advokát Michal Pacovský o den později úpis štítivě odhodil, z odpovědnosti se tak snadno nevyvlékne.

Ať už je pravda, co tvrdí Rath, že se mu Pacovský k obhajobě sám nabídl, nebo platí verze Pacovského, že jej bývalý politik podvedl, doklad o zplnomocnění k obhajobě je na světě.

A postupem advokáta, který, místo aby přinejmenším přišel k soudu vysvětlit, jak se vše seběhlo, odjel na týden do zahraničí, se už zabývá profesní komora.

Poslední čárka, kterou si Rath může připsat do seznamu úspěchů uplynulého týdne, je za negativní ohlas, který všechny tyto kroky vyvolaly u veřejnosti.

Politik, který se už před třemi lety v památném proslovu v Poslanecké sněmovně označil za politického vězně, přičemž se neváhal přirovnat rovnou k Julii Tymošenkové, může nyní znovu opakovat, že byl už během procesu veřejně lynčován.

„Hle, v jaké atmosféře se hlavní líčení konalo! A jen proto, že jsem si dovolil využít svých zákonných práv na obhajobu.“

Jak dosvědčuje celá jeho politická kariéra, Rath je houževnatý hráč, který do posledního zrnka využívá všech možností, jež se nabízejí. V tuto chvíli nehraje o čtrnáct dní odkladu prvoinstančního rozhodnutí, které skutečně spěje k neodvratnému finále.

Jeho úvahy a poslední kroky se mnohem víc vztahují k navazujícímu odvolacímu řízení, mimořádným opravným prostředkům či ústavní stížnosti.

Tam lze znovu použít argumenty o zaujatosti soudce, jeho spřízněnosti s jedním z obhájců, společenské poptávce, jíž soud vycházel při své práci vstříc, atd.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Nejsou to žádná trumfová esa, ale Rath musí hrát s kartami, které mu osud rozdal. I kdyby to byly jen desítky a spodci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám