Hlavní obsah

GLOSA: Kdo přijde obhajovat Ratha? - Josef Koukal

Novinky, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Taková hádanka. Možná i tip pro sázkové kanceláře. Schválně, kdo přijde příští úterý ke středočeskému krajskému soudu zastupovat skrze korupci obžalovaného Davida Ratha?

Josef Koukal

Článek

Ani po týdnu od vypovězení původních obhájců a určení obhájce ex offo to totiž není ani trochu jasné.

Soud neví, Rath mlčí.

Bývalý politik po bouřlivém týdnu, kdy nečekaně vypověděl plnou moc dosavadním obhájcům Adamu Černému a Romanu Jelínkovi a udělil ji strýci předsedy senátu, advokátovi Michalu Pacovskému, přestal zvedat telefony a odpovídat na SMS zprávy.

Když Pacovský po pouhém dni zastupování ukončil spolupráci, dostavil se Rath 18. května k soudu bez obhájce a soudce Robert Pacovský mu o den později vybral z pořadníku advokátů obhájkyni ex offo Marcelu Ondřejovou.

Zda to bude ona, kdo přijde příští týden přednést k soudu závěrečnou řeč, však není zatím jisté. Pokud Rath vysloví své obhájkyni nedůvěru, může se vrátit k původním obhájcům, zvolit si jiného nebo mu soud určí dalšího obhájce ex offo.

Ondřejová sice od začátku týdne telefony nezvedá a na dotazy nereaguje, podle informací z Krajského soudu v Praze však chodí studovat Rathův trestní spis.

Pokud na hlavní líčení 2. června přijde, bude se po ní podle mluvčí soudu chtít, aby rovnou přednesla závěrečnou řeč.

Pouze kdyby Rath prohlásil, že k určené obhájkyni ztratil důvěru a udělil plnou moc někomu jinému, dosáhl by dalšího odkladu. I nový obhájce by totiž musel dostat čas na studium spisu.

Jinou než obstrukční logiku by mělo pouze rozhodnutí vrátit se k původním obhájcům Černému nebo Jelínkovi, kteří již měli své závěrečné řeči připraveny.

Jelínek jako jediný z Rathových advokátů tento týden na otázky Práva odpověděl. Svou účast na hlavním líčení příští týden vyloučil.

„Já to určitě nebudu a kolega Černý také ne. Kdo tam ale přijde, to nevím,“ řekl Právu advokát.

Vedle soudem určené advokátky Ondřejové připadá v úvahu ještě advokát Pacovský, který podle Ratha měl svého klienta zastupovat minimálně ještě dva týdny po vypovězení plné moci.

Advokát Černý podle Jelínka dokonce dal svou závěrečnou řeč k dispozici právě Pacovskému.

Ani Pacovský, kterému za jeho postup v kauze exhejtmana Ratha hrozí kárný postih od České advokátní komory, ovšem tento týden na dotazy nereaguje. Přitom stále pořádně nevysvětlil, jak se jeho podpis pod plnou mocí k Rathovu zastupování vůbec ocitl.

Josef Koukal

Komentátor deníku Právo. Zabývá se tématy z oblasti justice a kriminálními kauzami. Od roku 1993 byl redaktorem Českého deníku, Denního Telegrafu, Svobodného slova a Zemských novin, spolupracoval externě s Českým rozhlasem a dalšími, převážně tištěnými médii. V Právu působí od roku 2006.

Rathovo zastoupení zkrátka stále zůstává hádankou. Že by v tom byla zašitá nějaká další čertovina?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám