Hlavní obsah

GLOSA: Bezletová zóna, šílenec a chladné hlavy

Právo, Zdeněk Porybný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenští experti se shodují v tom, že každodenní bombardování ukrajinských civilních objektů ruskými letadly může zastavit jenom bezletová zóna nad Ukrajinou. Přesto je pro Spojené státy a NATO stále mimo hru. Důvodem je to, že by to znamenalo přímý vojenský konflikt USA s Ruskem, což by prý mohlo vést k třetí světové válce.

Článek

„Pro veřejnost i některé politiky je samozřejmě složité tento fakt přijmout, když chtějí ‚rozhodnou akci‘, která by měla dokázat sílu Západu v pomoci válkou ničené Ukrajině. Je ovšem třeba i v této vyostřené situaci zachovat chladnou hlavu,“ vysvětluje v Právu bezpečnostní analytik Miloš Balabán.

A cituje mantru všech „chladných hlav“ západního světa: „Bezletová zóna by proměnila novou studenou válku v horkou, která by mohla způsobit zkázu v takovém rozsahu, že by se i devastace Ukrajiny současnou válkou zdála bezvýznamná.“ (prof. Richard Betts v časopise Foreign Affairs)

Tak tohle musí Putin milovat! Jen jednou na chvíli pohrozil jadernými zbraněmi a má nad Ukrajinou neomezenou volnost v beztrestném zabíjení a ničení. To, že se spekuluje o jeho duševním zdraví, mu vyhovuje. „Šílence“ schopného spustit jadernou apokalypsu přece nebude žádná „chladná hlava“ provokovat nějakou bezletovou zónou.

Putin ale žádný šílenec není. Odchován drsnou ruskou ulicí a ještě drsnější KGB se chová jako kápo tlupy předměstských rváčů. Na takové ale odjakživa platí jediné, praštit ho rovnou do obličeje. A hodně silně. To totiž týpkové jako on jedině uznávají jako důvod začít seriózně vyjednávat. Zatím to vypadá, že se Putin posadí za jednací stůl, teprve až dosáhne svého: Ukrajina už nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám