Hlavní obsah

Ztraceného psa nalezli živého 150 metrů pod zemí

Uplynuly téměř dva měsíce od zmizení 13leté fenky Abby a její majitel z amerického státu Missouri se již pomalu vzdával naděje, že by kdy byla nalezena. Na začátku srpna však vyčerpanou a vyhladovělou fenku našla skupina jeskyňářů. Narazili na ni v jeskynním komplexu v hloubce 150 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když se učitel a amatérský jeskyňář Rick Haley spolu se skupinou dalších asi třiceti lidí vydával 6. srpna do podzemního jeskynního komplexu Berome Moore, nemohl tušit, že se běžná výprava s cílem zmapovat další části rozsáhlých chodeb změní ve výpravu záchranářskou.

Šestašedesátiletý Haley měl v rámci expedice dohlížet na logistické záležitosti a byl rovněž jakýmsi krizovým manažerem pro případ, že by se něco zvrtlo. O psu se dozvěděl, když vylezl z jeskyně.

„Jsem rád, že jste tady,“ obrátil se na něj další jeskyňář, který je zároveň šéfem místních hasičů. Následně mu vylíčil, že skupinka turistů zahlédla hluboko dole v jeskyních živého, ale notně vyčerpaného psa.

Haley, který je vyškolený na záchranu z jeskyň, se pak ještě s podobně zkušeným kolegou Gerry Keenem vydali zpět do podzemí.

Po nekonečných minutách prolézání úzkými chodbičkami se konečně dostali do prostoru v hloubce zhruba 150 metrů. Tam narazili na zuboženou fenu.

„Nevypadala zraněná, ale byla opravdu podvyživená. Byla jen kost a kůže a celá obalená bahnem,“ popsal Haley pro server CNN.

Jeskyňáři zabalili psa do dek a vynesli ho opět na zemský povrch. Zvíře bylo ve špatném stavu, ale jak podotkl Haley, jakmile se fenka dostala na světlo, „naskočila jí jiskra v očích“.

Brzy se pak shledala i se svým majitelem. Ten uvedl, že jde o třináctiletou Abby, která se mu ztratila už 6. června. Prý už se pomalu vzdával naděje, že ji někdy ještě uvidí.

Havajec slezl do sopečné trhliny, aby zachránil psa

Koktejl

Jak dlouhý čas strávila Abby přímo v jeskynních a jak se tam vlastně dostala, není jasné. Podle Haleyho je nejpravděpodobnější, že honila veverku nebo mývala a přitom se dostala do podzemí. Deště a záplavy ji pak zahnaly hlouběji do jeskyní, odkud už se sama nedokázala dostat.

Reklama

Výběr článků

Načítám