Hlavní obsah

Ztraceného čápa Lumíra našli uvězněného v komíně. Spadl tam po boji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťastný konec mělo pátrání po čápu Lumírovi, který se tři dny neobjevil u své partnerky Milušky na hnízdě na komíně v centru Chebu. Ve středu odpoledne jej hasiči vyprostili z útrob sousedního komína, kam se propadl zřejmě po potyčce s konkurenčním párem, který si dělal zálusk právě na jeho hnízdo.

Foto: Monika Dohnalová

Uvězněného čápa vytáhli z komína hasiči

Článek

„Po Lumírovi jsme začali pátrat od pondělního odpoledne. Ten den ráno totiž odletěl a už se neukázal. Objížděli jsme louky a pole, hlavně místa pod dráty vysokého napětí. Nikde jsme ho neviděli,“ uvedla zakladatelka facebookové skupiny Chebští čápi Monika Dohnalová.

Pomohl odborník ze záchranné stanice živočichů

Na pátrání v komínech navedl dobrovolnice Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů.

„Doslova mi řekl, že vsadí kalhoty na to, že čáp spadl do komína. Tak jsme se řídili jeho radou a vyšlo to. Našli jsme ho v útrobách komína u místní polikliniky, který je vzdálený asi 200 metrů od hnízda,“ pokračovala Dohnalová.

Foto: Monika Dohnalová

Uvězněný Lumír v komíně

Pták podle ní propadl celým komínem, takže jej s pomocí hasičů opatrně vytáhli ven.

„Zběžně jsme ho prohlédli, zda nemá viditelná zranění. Byl jen špinavý od popela, ale jinak v pořádku. Pan Makoň nám doporučil čápa co nejdříve vypustit, protože samice se už kvůli hladu a žízni chystala hnízdo opustit. To by pak okamžitě obsadil jiný pár,“ uvedla dále Dohnalová.

Foto: Monika Dohnalová

Lumír už je zpátky u své partnerky

Po vypuštění vyletěl Lumír hned nahoru na hnízdo.

„To jsme si byli stoprocentně jistí, že je to on. Miluška ho ale hned nepoznala, tak se tam ještě trochu poprali. Pak už ho přijala. Teď je to zpátky idylka. Jsem opravdu šťastná za dobrý konec. Bylo to skutečně za minutu dvanáct,“ neskrývala Dohnalová radost.

Čápi v centru Chebu hnízdí řadu let. „Miluška je tady už třináctým rokem. Lumíra si jako nápadníka vybrala loni,“ uzavřela amatérská ornitoložka.

Šichta na vysokém komíně. Čápům u chebského hobbymarketu snižovali hnízdo

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám