Hlavní obsah

Šichta na vysokém komíně. Čápům u chebského hobbymarketu snižovali hnízdo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cheb

Teplota kolem nuly, vítr, zledovatělé čapí hnízdo na čtyřiadvacet metrů vysokém komíně vyčuhujícím z chebského hobbymarketu Baumax. A na plošince autojeřábu s šedesátimetrovým ramenem dva zaměstnanci, kteří dostali za úkol rozměrné desítky let staré ptačí obydlí snížit.

Foto: DESOP

Dva muži snižovali hnízdo nad nákupním centrem.

Článek

„Byla to jedna z nejnáročnějších rekonstrukcí čapího hnízda, co pamatuji,“ podotkl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice živočichů, který úterní akci dozoroval ze země. „Ti dva chlapi strávili v koši a jeden z nich i přímo na hnízdě téměř tři hodiny. Snažili se jej rozebrat, snížit. Musela to být neuvěřitelná dřina,“ konstatoval Makoň. „Hnízdo bylo po čtrnáctidenních mrazech promrzlé na kost. Odsekávali jej kousek po kousku a opatrně házeli dolů na střechu nákupního střediska,“ vysvětlil.

Čekat s realizací by se nemuselo vyplatit. „Akce se musela stihnout co nejdříve, než se čapí pan domácí na hnízdě opět objeví. A jelikož zimuje v sousedním Německu, tak to má domů opravdu jen kousek, loni přiletěl už v polovině února,“ připomněl Makoň.

Foto: DESOP

Starý tovární komín obklopuje moderní hala.

Čápi si hnízdo na komíně chebské továrny postavili už v roce 1977. A zatímco hluboko pod nimi se střídaly provozy i režimy - ulice Karla Marxe se přejmenovala na Americkou a z původní fabriky zůstal právě jen komín obestavěný halou moderního nákupního centra - hnízdo nabývalo na výšce i na objemu. Podle evidence vedené od roku 1978 čapí páry na komíně vyvedly už desítky mláďat, doplnil Makoň.

Čáp, kterému čelisťová past amputovala nohu, prohrál boj o život

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám