Hlavní obsah

Zprávu ukrytou v láhvi pod prkny podlahy našel po 135 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Instalatér nevěřil vlastním očím, když pod dřevěnou podlahou ve skotském domě v Edinburghu našel láhev, ve které byl stočený list papíru obsahující zprávu starou 135 let. Napsali ji zedníci, kteří podlahu pokládali.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Vzkaz v láhvi majitelku překvapil. Ilustrační foto

Článek

Padesátiletý instalatér Peter Allan dostal zakázku, aby přesunul v místnosti radiátor. Potřeboval zjistit, jak jsou napojené trubky, a tak se rozhodl, že odstraní část podlahy. A první místo, které odkryl, skrývalo zajímavé překvapení.

Pod podlahou se totiž nacházela stará láhev od whisky a v ní stočený list. Peter okamžitě zavolal majitelku bytu. Eilidh Stimpsonová se po chvíli váhání rozhodla zavolat děti a za jejich nadšeného povzbuzování láhev rozbít, aby se ke zprávě dostala.

„Nejprve jsem se pokoušela dostat do láhve pinzetou, nebo z ní list vyklepat, ale spíš to vypadalo, že papír poškodím, tak jsem vzala kladivo a láhev rozbila,“ popsala Eilidh pro BBC, jak se k listu dostala.

Na papíře, který v láhvi byl, našla vzkaz od lidí, kteří podlahu pokládali. Stálo tam: „James Ritchie a John Grieve položili tuhle podlahu, ale nevypili tuhle whisky. 6. října 1887.“ Pak autoři ještě doplnili poetičtější vzkaz: „Kdokoliv najde tuhle láhev, ať pomyslí na to, že náš prach je odvát podél cesty.“

Eilidh Stimpsonová se po nálezu obrátila na přítele, který našel jména obou mužů ve sčítání lidu z roku 1881. Žili kousek od domu, kde pokládali podlahu. Teď se rozhodla, že vzkaz dá do fólie a nechá si jej zarámovat.

„Myslela jsem si, že ta podlaha je ze 70. let. Nemůžu uvěřit, že je 135 let stará. A ten vzkaz, to je něco úžasného,“ nevychází stále z údivu Eilidh.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám