Hlavní obsah

Zemřela maďarská kleptomanka známá jako Létající Gizi, bylo jí 92 let

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarka Gizella Bodnárová, kterou nechvalně proslavila její neodolatelná touha krást, zemřela ve věku 92 let. O skonu „Létající Gizi”, jak se ženě přezdívalo, ve středu informovala maďarská média.

Foto: Blikk

Gizella Bodnárová

Článek

„Poslední týdny prožila v budapešťské nemocnici,“ uvedl deník Blikk. Kdy přesně žena zemřela, není zcela jasné. Rodina tvrdí, že už byla pohřbena.

Poprvé stála žena před soudem za loupež v roce 1953 a aktivní byla až do vysokého věku. „Podle policie mohla Gizi provést za svého života až 200 trestných činů,“ dodal Blikk.

Bodnárová se narodila ve městě Miskolc, chtěla být učitelkou, brzo se však dostala na šikmou plochu. Později tvrdila, že v dětství překonala zápal mozkových blan a možná v důsledku nemoci cítila neodolatelnou touhu krást.

Přezdívku Létající Gizi získala tak, že v 50. a 60. létech minulého století údajně využívala k cestě za loupežemi levné vnitrostátní lety. I když to do smrti popírala, přezdívka jí už zůstala.

Pětkrát pomohla amnestie 

Za svého života byla odsouzena celkem ke čtyřiceti letům vězení, z nichž si reálně odseděla 17 let. Pětkrát ji zachránila amnestie, někdy zase byla propuštěna pro dobré chování.

Podezření naposledy čelila v srpnu 2017 kvůli návštěvě rodinného domu ve městě Tatabánya. [celá zpráva] „Vešla do domu a otci tvrdila, že hledá zaměstnance divadla, který zde má bydlet,“ řekl László Izing deníku Blikk. „Otec naštěstí této historce neuvěřil, protože nikdo ze sousedů v divadle nepracuje,“ dodal. Starší muž měl u sebe psa a ten přinutil Gizi k ústupu.

O případu byla informována místní policie. Vyšetřování však nezahájila, protože k trestnému činu nedošlo. „Majitel domu případ oficiálně neoznámil, protože žena nic neodcizila,“ konstatovala policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám