Hlavní obsah

Zahrada Černínského paláce se otevřela lidem výstavou o Zemi

Pražané a návštěvníci metropole si v sobotu mohou prohlédnout zahrady Černínského paláce. Ministerstvo zahraničí je zpřístupnilo společně s výstavou o životním prostředí, kterou doprovázejí fotografie Jana Saudka Naše planeta. Na místě je také velký nafukovací model planety Země, tzv. terralóna.

Terralóna v zahradách Černínského paláceVideo: Novinky

 
Článek

Vstup je omezen, lidé musí mít roušku a najednou jich v areálu může být pouze 500. Akce, kterou pořádá Asociace společenské zodpovědnosti, potrvá do dnešních 21:00.

„Akce ladí s prioritami zahraniční politiky. Pro nás je to téma důležité, protože problémy, kterým čelíme, klimatické změny, chudoba, problémy ve vzdělávání, péče o staré lidi, to všechno nevyřeší jednotlivé země, ale musíme spolupracovat jako celé mezinárodní společenství. Máme jenom jednu planetu, žádnou záložní nemáme, a pokud se o ni nebudeme starat, pro naše děti už nemusí být obyvatelná,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Petříček návštěvníky v 9:00 osobně přivítal společně s modelkou Taťánou Gregor Brzobohatou, která se angažuje v otázkách udržitelného rozvoje. „Veřejnosti se takto přiblíží, co globální cíle jsou. Netýká se to jen klimatu, ale dalších problémů ve společnosti,“ řekla.

V zahradě jsou panely s informacemi o životním prostředí. Týkaly se třeba růstu průměrné teploty v České republice a toho, proč je problém její zvýšení už o 1,5 stupně. Součástí je mapa změny teplot. Další panely pak tematizují problematiku odpadu a jeho recyklace, dopravy nebo ekonomické problémy.

Změny klimatu jsou vážný problém, myslí si tři čtvrtiny Čechů

Domácí

Výstavě dominovala terralóna, nafukovací model Země, u kterého se lidé zřejmě nejčastěji fotografovali. Model bude dnes v 19:30 rozsvícen. Kromě výstavy si návštěvníci mohou projít Černínskou zahradu. Kampaň vznikla u příležitosti Cen SDGs 2020 od OSN oceňující naplňování cílů udržitelného rozvoje.

V kampani vznikla série fotografií Jana Saudka. Ke každému tématu udělal samostatnou fotografii, na kterých jsou mimo jiné známé osobnosti. Mezi nimi zpěvák Tomáš Klus k tématu odpadu a recyklace, herec Lukáš Hejlík je na obraze k dopravě, ekonomii představuje ekonom Tomáš Sedláček a lesy a stromy zaštítili bývalá tenistka Lucie Šafářová a hokejista Tomáš Plekanec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám