Hlavní obsah

Zachránila čmeláka, teď z něj má mazlíčka

Třináctiletá Britka z Coventry při procházce se psem spatřila na silnici ležet velkého poraněného čmeláka. Zachránila ho a pak se stalo něco, co nikdo nečekal, z hmyzu se stal její věrný kamarád.

Foto: Profimedia.cz

Čmelák. Ilustrační foto

Článek

Lacey Shillinglawová šla na jednu ze svých pravidelných procházek se psem, když uviděla na ulici ležet poraněného čmeláka. Hmyz měl pochroumané křídlo a tím byl kompletně znehybněn.

Chtěla nebohého tvora, kterého posléze pojmenovala Betty, odnést na bezpečnější místo, použila k tomu květ rostliny, který v okolí našla. Ale čmelák z něj nechtěl odletět ani odlézt. Tak si ho vzala domů.

Kofein může čmelákům pomáhat při účinnějším opylování

Koktejl

Od té doby prý tvoří nerozlučný pár. I když se už čmeláčí křídlo zahojilo, Betty se rozhodla, že se svou zachránkyní zůstane, neustále kolem ní poletuje. Dvojice se dělí dokonce také o sladkosti a čmelák v noci s Lacey i spí.

Nezapomenutelné přátelství

„Je to naprosto neuvěřitelné, chodí se mnou do obchodů, pořád poletuje kolem, vzala jsem ji i do květinové zahrady a čekala, že tam zůstane. Ale ne, jakmile jsem odešla, opět kolem mě bzučela,“ popsala pro Daily Mail Lacey.

Z Betty se tak stala členka rodiny, i když je jasné, že vzhledem ke krátké délce života čmeláka (dožívá se zhruba 4–6 týdnů) se přátelství mezi Betty a Lucy brzy rozpojí. Obzvlášť když čmeláka Lucy našla už 7. srpna. „Nikdy na to ale nezapomenu, je to něco naprosto úžasného,“ dodala okouzlená dívka.

Reklama

Výběr článků

Načítám