Hlavní obsah

Za překročení rychlosti dostal bohatý Švýcar pětimiliónovou pokutu

Švýcarský soud potrestal milionáře za překročení povolené rychlosti rekordní pokutou 299 000 švýcarských franků, v přepočtu přes 5,3 miliónu korun. Při určení výše trestu vycházeli soudci kantonálního soudu v St. Gallenu z odhadovaného majetku hříšníka, který podle agentury SDA dosahuje více než 23 miliónů švýcarských franků (přes 400 milionů korun).

Článek

Podle čtvrtečního sdělení soudu překročil Roland S. se svým ferrari povolenou "osmdesátku" o 57 kilometrů v hodině. Kvůli rychlé jízdě se do křížku se zákonem nedostal poprvé. Soud ho označil za "dopravního chuligána", který si libuje v rychlosti. Zaplatit zatím musí polovinu pokuty. Zbytek uhradí v případě, že v příštích dvou letech spáchá další dopravní prohřešek.

Původně tohoto piráta silnic, který má v garáži pět luxusních aut, potrestal soud nižší instance v Rorschachu. Ten mu na konci roku 2007 vyměřil pokutu 90 000 franků. S ní ale muž nesouhlasil a dožadoval se zproštění trestu. Argumentoval přitom svou imunitou, neboť je prý diplomatem Guineje-Bissau. Soud ale nikde nenalezl jeho akreditaci.

Úřednice kantonálního soudu v St. Gallenu Heidi Baumannová-Beckerová dnes uvedla, že proti novému verdiktu, který padl už v listopadu, se může ještě odvolat ke švýcarskému vrchnímu soudu.

Podle curyšského bulvárního deníku Blick je tato pokuta více než dvakrát vyšší než dosavadní švýcarský rekord z roku 2008, který činil 111 000 franků (dnes přes 1,9 miliónu korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám