Hlavní obsah

Z Orlice vytáhl rybář dravou piraňu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Dravá piraňa, která je postrachem vod amazonských deštných pralesů, se objevila ve slepém rameni řeky Orlice v Hradci Králové. Rybu chytil jeden z rybářů, odborníkům z Muzea východních Čech v Hradci Králové ji předal jeho kolega. Dravec, který by podle zoologů mohl ublížit člověku, skončí jako unikát mezi muzejními exponáty.

Foto: Jan Kaše

Liščí mazurka

Článek

Potvrdil to zoolog muzea Karel Lohniský, který tvrdí, že jde o první piraňu chycenou ve východních Čechách. "Ulovená piraňa je 25 centimetrů dlouhá, když se jí otevře tlama, tak je čtyři centimetry velká a vybavená zuby ostrými jako pila. Že by sama zaútočila na člověka, není pravděpodobné, ale kdyby cítila krev, tak je to možné," řekl Lohniský.

Ve slepém rameni, které je mezi místními nazýváno Na Bejkovně, se kvůli špinavé vodě nikdo nekoupe, využívají ji jen rybáři. Dravou rybu do vody podle Lohniského zřejmě vypustil některý z královéhradeckých chovatelů ryb. "Akvarista koupí rybku, která je pět centimetrů velká. Postupně roste, sežere všechno živé v akváriu a chovatel nakonec neví co s ní. Je mu jí líto zabít, a tak ji hodí do vody," řekl Lohniský.

Jara by se stejně nedožila

Piraňa se ve vodách Orlice živila zřejmě malými rybkami, ale její šance na přežití byly mizivé. "Zimu by určitě nepřežila," řekl zoolog.

Díky akvaristům se v českých vodách objevují i další netradiční druhy ryb, například jeseter. "Rybář v Dědině v Třebechovicích pod Orebem ulovil jesetera. Když jsme ho (jesetera) zkoumali, zjistili jsme, že je to hybrid pro venkovní nádrže, prodávaný na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích. Někdo si ho koupil, a když byl příliš velký, hodil ho do vody," řekl Lohniský.

Podle něj není výskyt piraň ve sladké vodě střední Evropy zcela ojedinělý. "Je to asi třetí případ, o kterém vím. Před deseti lety se dravec objevil někde ve Slezsku, býložravá piraňa se objevila před měsícem v západních Čechách," řekl Lohniský.

Muzeum rybu nedá preparovat, protože ji rybáři nechali přes noc pohozenou u budovy rybářského svazu a exemplář má část hlavy na jedné straně ohlodanou. Do rukou odborníků se ryba dostala až poté, co jeden z rybářů zjistil, že jde o piraňu.

Piraňa patří do čeledi trnobřichých a pochází ze sladkovodních vod Jižní Ameriky. Ve vodě svými ostrými zuby napadá v hejnech ostatní ryby, kajmany i větší savce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám