Hlavní obsah

Vzorky slunečního větru se možná podaří zachránit

Novinky, Rudolf Novák, Hvězdárna Brno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V druhé polovině minulého roku mělo přistát v poušti v Utahu návratové pouzdro sondy Genesis, která po dobu dvou let sbírala vzorky slunečního větru. Vinou špatné instalace čidel pro vstup do atmosféry se však neotevřel padák a sonda se rozbila v poušti. Přesto je šance, že některé vzorky se podaří zachránit.

Článek

Mravenčí prací se pokoušejí v týmu kolem Genesis zachránit, co se dá. Původní plán počítal s tím, že sondu klesající na padáku zachytí speciálně školená letka pilotů NASA v helikoptéře. Aby se minimalizovala šance kontaminace pozemskou atmosférou a prachem, mělo být pouzdro ihned dopraveno do speciální laboratoře a nasbírané vzorky uloženy do archivu. Vinou poruchy se však sondě neotevřely padáky, ta přistála v rychlosti asi tří set kilometrů v hodině do pouště a rozbila se.

Přestože nikdo nečekal, že by bylo možné něco z cenného nákladu zachránit, rýsuje se šance, že nakonec několik vzorků z pozůstatků sondy získáme.

Na zasedání odborníků (Houston, Texas) pracujících na záchraně vzorků dokonce zazněl názor, že je možné postupně naplnit veškeré cíle mise, protože mají k dispozici dostatečně kvalitní techniku pro vyčištění kolektorů od následků dopadu v poušti. Přestože se týmu ještě nepovedlo představit žádné konkrétní vědecké výsledky mise, existuje velká šance, že se jich v blízké budoucnosti dočkáme.

Sonda Genesis měla za úkol během své pouti kosmickým prostorem sbírat vzorky původního materiálu použitého při vzniku sluneční soustavy. K tomuto účelu bylo na palubě necelé tři stovky kolektorů, které na povel ze Země prováděly sběr částic slunečního větru během různých fází aktivity naší denní hvězdy. Více o celé misi se můžete dočíst například zde, o neúspěšném přistání pak na tomto místě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám