Hlavní obsah

Vzácný obraz ze 13. století nalezený v kuchyni vystaví v Louvru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum umění Louvre po několika letech úsilí získalo do svých sbírek vzácný obraz ze 13. století, jenž byl původně objeven v kuchyni francouzské seniorky. Veřejnost jej však uvidí až v roce 2025.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obraz Zesměšňování Krista od italského umělce Cimabueho byl v roce 2019 náhodně objeven v kuchyni devadesátileté Francouzky. Ta se totiž stěhovala do zařízení pro seniory, a než svůj příbytek opustila, pozvala její rodina odborníka, aby se podíval, zda tam není něco cenného. Nechybělo tedy mnoho a obraz skončil v popelnici spolu s mnoha dalšími věcmi, které si stará paní do nového domova nebrala.

Obraz pochází z období kolem roku 1280 a je jedním ze série pravděpodobně osmi děl, ovšem dnes se ví o pouze třech z nich. Bičování Krista se nachází v newyorském muzeu The Frick Collection a Pannu s dítětem a dvěma anděly má v držení Národní Galerie v Londýně. Kde se nachází dalších pět děl a zda vůbec ještě existují, o tom odborníci dodnes pouze spekulují.

Dílo Zesměšňování Krista se krátce po objevení stalo předmětem aukce, přičemž odhadovaná cena obrazu o rozměrech přibližně 20 × 25 centimetrů se pohybovala kolem 400 tisíc eur (při dnešním kurzu téměř 10 milionů korun). Nakonec se však cena včetně aukčních poplatků vyšplhala až na 24 milionů eur (téměř 600 milionů korun), což bylo moc i na takovou instituci, jakou je galerie Louvre.

V tu chvíli však zasáhla francouzská vláda, když dílo prohlásila za národní poklad a uvalila na něj dočasný zákaz vývozu ze země. Louvre tak získal čas na to, aby sehnal prostředky na odkup tohoto vzácného díla.

Galeristé nezmiňují, jak se jim to podařilo ani kolik za obraz zaplatili, ale server The Guardian naznačuje, že i s podporou francouzské vlády došlo k „mimořádné mobilizaci“, při níž byli bohatí mecenáši motivováni mimo jiné i daňovými úlevami.

Louvre tak v současnosti má již dva Cimabueho obrazy, ten druhý je však podstatně větší. Obraz Maestà totiž měří na výšku téměř 4,3 a na šířku přes 2,7 metru. V současnosti na něm však probíhají restaurátorské práce, a tak jej veřejnost bude moci vidět až v první polovině roku 2025. Spolu s ním se pak poprvé ukáže také Zesměšňování Krista.

Picassův obraz se v New Yorku vydražil za více než tři miliardy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám