Hlavní obsah

Výtvarník staví dech beroucí sochy z nepotřebného šrotu

Novinky, lpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro jednoho odpad, pro druhého poklad. Čtyřicetiletý vysokoškolský učitel výtvarné výchovy Huang Qicai z Tchaj-jüanu v severočínské provincii Šan-si využívá průmyslový odpad k výrobě precizních mohutných železných soch.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Umělec mění kovošrot v dechberoucí sochyVideo: Reuters

 
Článek

Kusy odpadního kovu slouží umělci jako základní stavební kameny mistrovských děl. Qicai za deset let stvořil více než 200 železných soch, přičemž zhruba polovinu z nich úspěšně prodal.

„Tento kůň se jmenuje Poslední Jednorožec. Váží asi půl tuny a je složen z více než pěti set kovových částí. Kopyta pocházejí z vyřazeného gymnastického koně. Dvojitá víčka pak dělají sochu více ženskou. A sem jsem umístil kuchyňský sekáček,“ říká Qicai.

Sám říká, že patří mezi nejčastější návštěvníky místních recyklačních center a téměř polovinu veškerých příjmů utratí za výkup kovošrotu. Qicai tvrdí, že jeho sochy svědčí o čínské rychle rostoucí industrializaci.

„Počet automobilů v Číně v posledních letech rychle roste, čímž se prohlubují problémy spojené s autodopravou, jako jsou zácpy a znečištění ovzduší. Do svých soch používám právě i kusy starých automobilů,“ říká výtvarník. „Chci je použít k vytvoření něčeho nového a přivést je opět k životu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám