Hlavní obsah

Výstava pokořila rekord, lidé ji však vidět nemohou

Právo, miv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pohořelice

Rok práce trvala příprava výstavy velikonočních pohledů v Pohořelicích na Brněnsku. Chtělo by se říci zbytečně, organizátoři ale věří, že ji lidem budou moci ukázat. Pravda, až dlouho po Velikonocích.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Petro Benkovič kontroluje velikonoční pohlednice na výstavě.

Článek

Ve čtvrtek do Pohořelic dorazil prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek, aby pro potřeby zápisu do seznamu českých rekordů a kuriozit zapsal akci jako nově vzniklý rekord.

„Tato výstava bude zapsána mezi české kuriozity jako největší počet velikonočních pohlednic, vystavených v rámci jedné výstavy,“ potvrdil výjimečnost akce Marek. „Bude mezi rekordy a kuriozitami zásluhou počtu 4201 pohledů na jedné akci. Je jich tu více, ale některé jsme při počítání odečetli, protože byly zastoupené dvakrát,“ dodal.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Petro Benkovič ukazuje jednu z kuriozit, velikonoční pohlednice pro slepce.

Výstava se možná stane rekordní ještě jednou, ovšem bude to rekord, o který si tvůrci nestáli. Tím rekordem může být doba, která uplyne mezi přípravou přehlídky a jejím otevřením. Prezident agentury Dobrý den je první a na neznámo jak dlouhou dobu i jediný návštěvník. Čáru přes rozpočet udělala pořadatelům ochranná opatření proti šíření koronaviru.

Začátek výstavy v nedohlednu

„V sobotu jsme měli otvírat, teď je začátek výstavy v nedohlednu. Dohodli jsme se, že vše necháme připraveno, jak to je, a otevřeme, až to půjde,“ uvedl předseda muzejního spolku Pohořelice Jindřich Benkovič. Nouzový stav ovlivní všechny akce spolku, na květen chystali výstavu ptactva, červnové slavnosti Pohořelic chtěli zpestřit výstavou kaktusů.

„Co a jak bude, nevíme, my nejsme žádní zpěváci ani herci, ale taky nás nouzový stav postihl,“ říká Benkovič. „Ale určitě to chceme zachovat, ať to lidé mohou vidět. Stálo nás to rok práce, bylo by škoda vše zase sundat a schovat. Usilovali jsme o rekord už vloni, pohledů bylo kolem 2500. Letos jsme se dočkali pomoci města, rozhodli jsme se udělat rekord. Chtěli jsme předložit více než čtyři tisíce pohledů,“ dodal Benkovič.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Prezident pelhřimovské agentury Dobrý den Miroslav Marek počítá pohlednice na rekordní, ale uzavřené výstavě v Pohořelicích.

Výsledek součtu jej potěšil. Vysněnou metu pokořili. Velkou měrou k úspěchu přispěl jeho bratr Petr. Ze své sbírky zapůjčil rovných 3862 velikonočních pohlednic.

„Pohlednice sbírám od jedenácti let, mám jich pětadvacet tisíc. Nejstarší je z roku 1878,“ uvedl pětašedesátiletý sběratel. Ani velikonoční ani vánoční pohledy přitom nejsou hlavním předmětem jeho zájmu. Nejvíce si cení karet nezvyklého tvaru či se zvláštním námětem.

Werkfušky. Výstava ukazuje výrobky, které udělali třinečtí hutníci v práci načerno

Koktejl

Je smířen s tím, že své kousky nějakou dobu neuvidí, hodlá je ponechat na výstavě. „Není problém. Zůstanou tady do doby, než je budeme moci představit lidem,“ potvrdil odhodlání počkat s výstavou na možnost otevřít ji lidem.

Reklama

Výběr článků

Načítám