Hlavní obsah

Vyhrál 760 miliónů v loterii, všechno dá na charitu

Novinky, vps

Většina výherců miliónových jackpotů začne po připsání peněz na účet horečně přemýšlet nad tím, co všechno si pořídí, případně jak nově nabyté prostředky investuje. Kanaďan Tom Crist, který vyhrál v přepočtu 760 miliónů korun, nic vymýšlet nemusel. Už od začátku měl totiž jasno – všechny peníze se rozhodl věnovat na charitativní účely.

Foto: Western Canada Lottery

Tom Crist při povinném focení

Článek

Crist hraje kanadské Lotto Max formou předplatného. Jednou ročně zaplatí paušál a případné výhry se mu automaticky připisují na konto. Pokud vyhraje víc než 10 tisíc dolarů, loterijní společnost mu zavolá, aby ho o výhře informovala. Přesně to se stalo letos v květnu, když zrovna hrál golf v Kalifornii.

„Jakmile jsem ukončil telefonát s loterijní společností, přestal jsem na to myslet. Dojedli jsme oběd a šli si zahrát golf. Tajil jsem to, do dnešního dne o výhře nevěděly ani moje děti,“ řekl Crist v pondělí stanici CBC.

Rozhodnuto už od začátku

Kanaďan žijící v Calgary dlouho pracoval jako výkonný ředitel energetické společnosti, výhru tedy nutně nepotřebuje, a proto už od začátku věděl, že ji věnuje na dobročinné účely.

„Ve své kariéře jsem měl štěstí, byl jsem v jedné společnosti 44 let. Dařilo se mi velmi dobře. Je o mě postaráno, je postaráno o mé děti. Ty peníze nepotřebuji,“ uvedl.

O tom, kam jeho peníze poputují, přemýšlet nemusel. „Před dvěma lety jsem kvůli rakovině přišel o ženu. Šest let s tím bojovala, ale nakonec ji to dohnalo,“ řekl Crist. Z fondu, který se chystá založit, tak budou plynout peníze především na konta organizací pomáhajících lidem trpícím rakovinou.

Chtěl anonymitu

Crist také vysvětlil, proč výhru tak dlouho tajil a neřekl o ní dokonce ani svým dětem, které jeho plán plně podporují.

„Víte, doufal jsem, že bych nějak převedl peníze z účtu loterijní společnosti do mého fondu bez pozornosti médií. Ale když si kupujete tiket, musíte se podřídit pravidlům, a to znamená oznámení o výhře a povinnost nechat se vyfotit. Obzvlášť, když se jedná o velkou výhru,“ vysvětlil výherce.

O anonymitu tak Crist přišel, úplně se ale neodhalil. Na oficiální focení přišel možná trochu na protest v kšiltovce a slunečních brýlích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám