Hlavní obsah

Vydry zaútočily na krokodýla. A vyhrály

Novinky, tcs

Většina z nás má vydry za roztomilá chlupatá zvířátka, která jsou vlastně neškodná. Zvlášť když si vybavíme vydří mládě, které se vozí na břiše. Jenže vydry jsou často agresivní a často si troufnou i na krokodýly, jak ukazuje nahrávka ze Singapuru z minulého týdne.

Foto: Profimedia.cz

Vydry se nebály vyvolat konflikt s několikrát větším krokodýlem.

Článek

Poslední důkaz o agresivitě vyder zachytil ve vodách u Singapuru fotograf Jeffery Teo. Konflikt mezi několika vydrami hladkosrstými a krokodýlem se odehrál na počátku září v rezervaci Sungei Buloh Wetland.

Vydry začaly dorážet na krokodýla, který neměl ocas, a jeho pohyblivost byla tedy velmi omezena. Vydry bleskurychle uhýbaly jeho obrovské tlamě. Skupinka nakonec získala navrch a po deseti minutách plaz raději opustil bojiště. Jak poznamenal server National Geographic, vydry jsou velice teritoriální živočichové, a pokud se cítí ohroženy, neváhají napadnout ani podstatně větší zvířata.

Případy, kdy se vydry střetly s krokodýly, jsou běžné. Teo uvedl, že na stejném místě byl svědkem podobného konfliktu už několikrát.

Případy, kdy vydry napadly aligátora nebo krokodýla, jsou poměrně časté.

Až někdy budete mít pocit, že vydra je příjemné a neškodné zvíře, není špatné si připomenout, že kromě toho, že jsou vydry více než zdatní a nemilosrdní bojovníci, další aspekty jejich povahy nejsou zrovna nejmírnější.

Při páření například samci samice topí nebo bolestivě okusují jejich hlavu, aby je k páření donutili. Jsou zdokumentovány případy, kdy svůj pohlavní pud vydří samci ukájeli stejným způsobem na tuleních mláďatech, která jejich řádění často nepřežila.

Častá úmrtí při páření pak v některých případech vedla k opakujícím se nekrofilním projevům jednotlivých samců.

Reklama

Výběr článků

Načítám