Hlavní obsah

Všichni členové rodiny mají na každé ruce i noze šest prstů

– Brazílie
Novinky, zkr

Když se u Da Silvových z Brazílie začne počítat na prstech, vznikne z toho pěkný zmatek. Čtrnáct členů rodiny totiž trpí vzácnou poruchou, kvůli které se narodili se šesti prsty na každé ruce i noze, informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Je jich 14 z jedné rodiny a všichni mají na každé ruce i noze šest prstůVideo: Reuters

 
Článek

Nejstarším šestiprstým členem rodiny, která žije nedaleko hlavního města, je babička Silvia Santos da Silvaová. „Můj otec se na to vždy díval jako na něco přirozeného a naopak lidé s pěti prsty jsou pro nás něčím abnormálním. Například můj vnuk má pět prstů a cítí se být vyloučen z rodiny,“ popsala.

Všichni Silvaové, které polydaktilie postihla, si šest prstů na rukách ponechali. Narozdíl od mužů si ale ženy nechaly odstranit přebytečný prst na nohou. A to z prostého důvodu - aby se dostaly do dámských bot.

Šestý prst prý funguje normálně jako všechny ostatní a nebrání v žádné činnosti, ani třeba ve hře na kytaru. V některých věcech mají naopak před ostatními lidmi výhodu. „Mít šest prstů mi hodně pomohlo při hraní fotbalu. Můžu mnohem jednodušeji chytit míč, mám větší ruce než jiní. Takže je snazší ho chytit, když mi letí nad hlavu,“ řekl patnáctiletý Joao de Assis da Silva, který chce být brankářem.

Celá rodina nyní žije právě probíhajícím fotbalovým šampionátem a svému týmu fandí se zkříženými prsty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám