Hlavní obsah

Věž v Pise je zajištěna na tři sta let

Právo, DPA, nek
ITÁLIE

Šikmá věž v Pise je vzhledem k záchranné akci provedené v 90. letech zajištěna na příštích 300 let před dalším nakláněním. Tvrdí to italští experti, kteří se na rozsáhlé sanaci této 800 let staré památky podíleli.

Foto: Jiří Smutný

Odhalení provedli Petra Urbanová a Petr Vachůt

Článek

"Věž je opravdu bezpečná," ujistil profesor neapolské univerzity Carlo Viggiani. V nejhorším případě by se podle něj mohlo stát, že se 58 metrů vysoká věž vrátí za tři století do polohy, v níž se nacházela před 14 lety, kdy byla uzavřena pro veřejnost a začala rekonstrukce.

Další odborník, profesor Michele Jamiolkovski, jenž vedl sanační práce, potvrdil, že věž se nyní již "prakticky nehýbe".

V roce 2001 byla památka opět zpřístupněna poté, co byla s pomocí tisícitunových závaží a ocelových lan částečně "narovnána" o 44 centimetrů. Věž ale pořád zůstává šikmá - její naklonění dnes činí něco přes čtyři metry vůči svislé ose, tedy zhruba tolik jako v roce 1800.

Pro zásadní sanaci objektu, která vyšla na 28 miliónů eur (882 mil. Kč), se experti rozhodli po zjištění, že se zrychlilo tempo jeho naklánění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám