Hlavní obsah

Vesnice, kde se na zemi povalují peníze, je záhadou nejen pro detektivy

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že bez práce nejsou koláče. Známé pořekadlo ovšem neplatí všude po světě. V britské vesnici Blackhall Colliery nedaleko Newcastlu se totiž záhadně objevují na ulici peníze. Původ bankovek je však zahalen tajemstvím.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Většina obyvatel pětitisícové vesnice na východním pobřeží Velké Británie nežije zrovna v blahobytu. V roce 1981 byl uzavřen tamní uhelný důl, nezaměstnanost je třikrát vyšší než britský průměr, navíc třetina obyvatel je ekonomicky neaktivní, jak připomíná britský The Guardian.

Od roku 2014 se však ve vesnici dějí podivné věci. Neznámý samaritán nechává na dobře viditelných místech ruličky bankovek. Za pět let se policie setkala s minimálně 13 takovými případy. Prozatím poslední hotovost objevili obyvatelé v minulém týdnu. Na chodníku leželo tentokrát 2000 liber (60 tisíc korun).

Obyvatelé Istanbulu trpí chudobou. Zasahuje Robin Hood

Koktejl

Na to, kdo stojí za podivným rozhazováním peněz, se snaží přijít také tým detektivů, zatím však bez úspěchu. „Já osobně doufám, že je to skutečně nějaký dobrodinec, který obyvatelům chce projevovat laskavost. Mohl by to ale také být člověk nějakým způsobem spojený s kriminalitou,” myslí si detektiv John Forster.

Poctiví nálezci

O původu peněz se pochopitelně mezi lidmi hojně diskutuje. Zatímco někteří vidí původ peněz v nelegálním obchodu s drogami, jiní se přiklánějí k verzi utajeného milionáře, jenž chce chudým lidem pomáhat. Vyšetřovatelé se pokusili sejmout otisky prstů z nalezených bankovek, vyslechli nálezce, přesto žádnou stopu vedoucí k penězům nenašli.

Jistým překvapením je také fakt, jak lidé nakládají s nalezenými bankovkami. „Je skvělé, že máme u nás tolik poctivců, kteří peníze jdou rovnou odevzdat na policejní stanici. Někteří z nich jsou starostliví a chtějí, aby se bankovky vrátily původnímu majiteli,” říká Forster.

Pochopitelně ani detektivové nemohou tušit, kolik ruliček s penězi zůstalo v kapsách nálezců. Jisté je, že od roku 2014 lidé odevzdali zhruba 26 tisíc liber (774 tisíc korun), které se povalovaly na ulici. Nad jejich původem si však zřejmě ještě nějakou dobu budou detektivové i obyvatelé lámat hlavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám