Hlavní obsah

Velryba turistům pyšně předvedla své mládě, nadzvedla ho až k lodi

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Ignacio

Plejtvákovci šedí jsou mírní mořští savci, kteří se dokonce někdy snaží s člověkem navázat kontakt. Američtí turisté Greg a Barbara MacGillivrayovi se o tom v polovině března přesvědčili na vlastní kůži. V mexické laguně San Ignacio se setkali se samicí, která jim ukázala své mládě. A nejen to, ještě ho vyzvedla, aby si ho mohli pohladit.

BEZ KOMENTÁŘE: Velryba ukázala turistům mládě

 
Článek

„Vypadalo to, jako by nám matka vyloženě chtěla své mládě ukázat. Postrkovala ho k naší lodi,“ popsala přátelské gesto asi 15metrového mořského savce MacGillivrayová s tím, že se jim podařilo tento úžasný okamžik natočit na kameru.

Podobná setkání ale provázejí přísná omezení. Laguna San Ignacio je totiž součástí biosférické rezervace El Vizcaíno, což je jedno z posledních míst, kde mohou plejtvákovci šedí v období mezi lednem a dubnem nerušeně rodit a vychovávat svá mláďata.

„Na světě není jiné místo, kde by pozorování velryb bylo více regulované než v laguně San Ignacio. I navzdory turistům je tu proto více velryb než kdy jindy,“ uvedl výkonný ředitel ochranářské skupiny WILDCOAST Serge Dedina, podle kterého je nalezení rovnováhy mezi ochranou velryb a turistickým ruchem velmi obtížným úkolem.

Rozhoduje pouze velryba

Aby si mohl člověk jednu ze stovek velryb v laguně pohladit, musí nejen dodržovat pravidla, ale ještě musí mít štěstí. Záleží totiž pouze na velrybě, zda se vůbec rozhodne kontakt navázat.

„Nikdy jsme nepřijeli k velrybě přímo, čekali jsme v bezpečném odstupu asi pět až deset metrů. Zkrátka v dohledné vzdálenosti, abychom viděli, zda se k nám velryba s mládětem přiblíží. Iniciativa vychází pouze od velryb,“ uvedla na serveru One World One Ocean MacGillivrayová, která vložila na internet ještě další video ze setkání s plejtvákovcem šedým.

BEZ KOMENTÁŘE: Velryba ukázala turistům mládě, dokonce ho i vyzvedla, aby si ho mohli pohladit

Raněné mládě a žádost samice o pomoc

Poslední den u Kalifornského poloostrova však pár amerických turistů zažil to nejsilnější setkání vůbec. S průvodcem a dalšími pozorovateli přišli do kontaktu se samicí a jejím poraněným mládětem, které mělo v tlamě zaseknutou část pasti na humry.

„Všem nám připadalo, jakoby nás samice žádala o pomoc. Byli jsme však naprosto bezmocní,“ dodala MacGillivrayová.

Průvodce Jim kontaktoval biology, aby mláděti pomohli. Jeho šance na přežití jsou ale s cizím tělesem v tlamě slabé. Naštěstí však vytrvalí aktivisté za léta práce na ochraně velryb v laguně podobné nehody omezili na minimum. I průvodce MacGillivrayových Jim se prý s něčím podobným setkal jen třikrát za více než 12 let své služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám